Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Josep Pla, periodista literari

|

- Publicitat -

Entre 1940 i 1975 Josep Pla va escriure 1500 articles a la revista Destino, sota el títol genèric de “Calendario sin fechas”. Gairebé quatre dècades amb un article setmanal que fins ara no s’havien reeditat en la seva versió originària i dels quals l’escriptor i periodista i bon coneixedor de l’obra de l’escriptor de Palafrugell, Xavier Febrés, n’ha aplegat una cinquantena en un nou volum. És molta la bibliografia que arriba a les llibreries sobre l’obra i la personalitat de Josep Pla (com el recent Periodisme i llibertat, amb la correspondència entre Joan Estelrich i Josep Pla), gràcies a la bona tasca que en fa la Càtedra de l’escriptor de la Universitat de Girona dirigida per Xavier Pla i al paper determinat en el manteniment de la figura de Pla en tots els seus vessant de la Fundació que duu el seu nom.

Publicitat

Periodisme i llibres constitueixen els dos vessants de la producció literària de Josep Pla. En molts casos, la dedicació al periodisme era també una forma de “finançar” la vocació d’escriptor que, ben determinat, va exercir Pla.

Localisme il·lustrat i cosmopolitisme

Assenyala Xavier Febrés que tot i que cap llibre de Josep Pla va adoptar el nom de “Calendario sin fechas”, sí que són molts els articles que van ser reaprofitats parcialment o totalment en alguna de les seves obres. Entre l’ampli ventall de temàtiques dels articles a Destino, el lector es pot trobar amb alguns temes o noms recurrents a la seva obra com llocs i indrets del país i els seus viatges (Cadaqués, Port de la Selva, París, Portugal,…) o noms propis com el de Raimon, Pío Baroja, Joan Fuster, Arístides Mallol o el doctor Quim Barralleras. Un Pla proper al lector, que a través dels articles periodístics “assajava” temes o esmolava la ploma, alhora que, necessàriament, omplia, molt o poc, les pobres butxaques d’escriptor inquiet.

Pla va exercir de periodista literari en diversos mitjans al llarg de la seva vida, tant en català com en castellà, quan les circumstàncies polítiques ho imposaven. Mitjans com Las Noticias, on es va iniciar, La Publicitat, Arriba o La Vanguardia, que va codirigir durant un brevíssim període de temps i, de manera més intensa, a Destino (entre molts altres), un setmanari que d’alguna manera faria seu. Després de la Guerra Civil espanyola les possibilitat de viure de l’ofici de periodista a Catalunya eren ben limitades (Xavier Febrés remarca com abans de la guerra hi havia a Barcelona vint-i-set diaris, vuit en català; que acabarien essent sis, cap en català, amb l’arriba de la repressió feixista).

Pla s’incorpora a Destino amb el primer article per la secció “Calendario sin fechas” el dia 24 de febrer de 1940 i va mantenir una regularitat setmanal fins l’11 de desembre de 1975 (amb algun article puntual fins al 1980). Als articles Josep Pla combina el seu “localisme il·lustrat i cosmopolitisme”, com descriu Xavier Febrés, escrits en llengua castellana per imposició, però plena de girs del català gens dissimulats. Aquests treballs ofereixen una mirada àmplia al món i al país, des de propostes més paisatgístiques, polítiques o anecdòtiques.

Febrés aplega en aquest volum 52 d’aquells articles, tot reivindicant el Pla periodista i columnista amb un “estil viu en la seva forma primigènia, juvenil, a raig”, que efectivament, conté algunes pàgines meravelloses que permeten, alhora, copsar l’evolució de Pla però també la del país.

Calendario sin fechas. Josep Pla. Selecció i pròleg de Xavier Febrés. Edicions Destino. Barcelona, 2022. 359 pàgines. 20,50€.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut