Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024
Edició 2312

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de novembre del 2024

‘Història mundial de Catalunya’: del primer homínid català a la declaració d’independència

El volum dirigit per Borja de Riquer s’aproxima en 124 capítols als principals fets històrics del país

|

- Publicitat -

A imatge i semblança de l’exitosa (i controvertida) ‘Història mundial de França’ de Patrick Boucheron, el volum Història mundial de Catalunya (Edicions 62), dirigit per Borja de Riquer i amb la col·laboració de prop d’un centenar d’experts, arriba aquest dies a les llibreries. Es tracta d’un llibre de 124 capítols que s’aproxima als principals fets històrics del país ordenats cronològicament des de diverses vessants amb l’objectiu d’oferir una visió polifònica i novedosa. El primer capítol data del 450.000 aC, amb la troballa de les primer homínid català a una cova de l’Aragó, i culmina el 27 d’octubre, amb la que titlla de “singular” declaració d’independència. Enmig, s’hi recullen efemèrides tan diverses com l’últim concert de Raimon, el 0-5 del Barça al Bernabeu l’any 1974 o moments de la Guerra Civil, passant pel Bulli i personalitats com Gaudí, Tarradellas i Cerdà.

Publicitat

Història mundial de Catalunya ofereix una panoràmica diferent a la història dels catalans basada en una concepció “rigorosa, oberta i universal”, segons ha explicat Josep Ramoneda, president del Grup 62. Una selecció de 124 episodis significatius del passat que posen èmfasi en les connexions i les influències dels catalans amb l’exterior, partint de la prehistòria i arribant fins als temps contemporanis, que copen bona part del projecte.

El recorregut, integrat per 124 episodis, abasta des dels primers homínids que van habitar la Cova de l’Aragó, fins a la singular declaració d’independència de l’octubre del 2017, mirant de trobar, per Riquer, un “cert equilibri temàtic i ” d’un país “variat, passadís i cruïlla de mestissatges”. “Oferim una selecció variada de la història viva dels catalans i alhora hem volgut explicar quina era la imatge i la projecció de Catalunya vers el món”, ha reblat.

Et pot interessar  La raó d’Enric Casasses

El volum reflecteix, segons De Riquer, la “complexa” realitat social, econòmica, cultural i política de Catalunya a través de les batalles, ocupacions violentes, migracions i revoltes socials, que es contraposen a moments de prosperitat, vitalitat social, dinamisme econòmic i cultural. La dicotomia i diversitat temàtica busquen oferir una panoràmica vista “amb ulls diferents” de molts segles d’història d’un país, amb capítols de quatre o cinc pàgines que es poden llegir de manera independent.

De Raimon al 0-5 del Barça al Bernabeu, passant pel Bulli

El llibre —que compta amb Joaquim Albareda, Miquel Molist, Isabel Rodà i Josep M. Salrach com a assessors— inclou efemèrides tan diverses com l’últim concert de Raimon (2017); el retorn de Josep Tarradellas i la seva cèlebre frase “Ja soc aquí!” (1977); l’encàrrec a Gaudí de la Sagrada Família (1883); el ‘boom’ de la cuina catalana de la mà d’El Bulli, considerat durant anys el millor restaurant del món (2006); la Barcelona industrial i l’urbanisme racional d’Ildefons Cerdà (1860); els Jocs Olímpics i l’obertura de la ciutat al món (1992); la irrupció del feminisme amb la Jornades Catalanes de la Dona (1976); o l’imposició del castellà a les escoles catalanes (1768), entre molts d’altres.

A costat de fets històrics rellevants, hi ha curiositats com la mort d’Enric Granados, considerat líder del modernisme musical (1916); la història de la novel·lista “emmascarada” Víctor Català (1905); l’aportació a les arts escèniques de La Fura dels Baus (1992); un capítol dedicat al pensador Ramon Llull (1274); el concert de Beatles a Barcelona (1965); la pràctica de divorcis informals (1775); la història del Floquet de Neu (1966); i el 0-5 del Barça al Bernabeu i l’inici de l’era Cruyff (1974).

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut