La relació de Philip Norman amb els Beatles ha estat certament complicada. El periodista anglès va escriure l’any 1981 una de les biografies més completes del grup que el va enemistar per sempre més amb Paul McCartney pel focus que va posar en John Lennon com a motor dels Beatles. Posteriorment, publicaria les biografies de Lennon, del mateix McCartney per endinsar-se ara en la vida de George Harrison, amb un llibre de nou marcat per la polèmica de l’obituari que el periodista va fer per al Sunday Times, que el mateix Norman reconeix que va ser “molt negatiu i en alguns punts fins i tot insultant”.
George Harrison: Beatle a su pesar és, però, una biografia que ofereix una visió detallada i íntima de la vida de George Harrison, el guitarrista tranquil dels Beatles, un llibre que destaca per la seva recerca exhaustiva de molts anys (sobretot a partir dels altres llibres) i el seu enfocament en la personalitat complexa i multifacètica de Harrison.
Philip Norman explora en aquesta extensa obra la trajectòria de Harrison des dels seus primers anys fins a la seva mort el 2001, tot i que se centra principalment en els seus anys amb els Beatles. Retrata Harrison com un músic increïblement talentós però sovint eclipsat pels seus companys de banda. A través de nombroses entrevistes amb persones properes a Harrison i una extensa investigació d’arxius, Norman revela aspectes menys coneguts de la seva vida, incloent-hi la seva recerca espiritual, la seva passió per la jardineria, i les seves lluites personals.
El llibre comença amb una descripció dels primers anys de Harrison a Liverpool, la seva afició inicial per la música, i com va conèixer els futurs membres dels Beatles. La seva entrada a la banda i el paper que va jugar en el seu èxit inicial són punts clau en aquesta part. Durant la seva època amb els Beatles, Harrison va contribuir amb algunes de les cançons més memorables del grup, com “Here Comes the Sun” i “Something”. Norman analitza les tensions internes dins del grup i com aquestes van afectar Harrison, qui sovint es va sentir infravalorat i frustrat pel domini creatiu de Lennon i McCartney. Després de la dissolució dels Beatles, Harrison va llançar una reeixida carrera en solitari amb àlbums com All Things Must Pass, veritable obra mestra que dona una visió precisa del seu talent. També és l’època de la seva profunda immersió en el món espiritual, incloent el seu interès pel moviment Hare Krishna i la seva amistat amb Ravi Shankar. Passa per sobre, però, de la seva relació amb el filòsof i professor mallorquí Joan Mascaró, que li va obrir les portes dels textos sagrats sànscrits.
Però a banda de la seva trajectòria musical, Norman s’endinsa en la complexa vida personal, incloent les seves relacions amoroses, amistats, i la seva lluita contra el càncer que finalment va posar fi a la seva vida. Hi apareixen les seves addiccions, la seva passió pels cotxes de competició i la Fòrmula 1, la seva faceta com a productor cinematogràfic de pel·lícules com La vida de Brian i la seva relació amb els Monty Python.
Philip Norman ens ofereix una mirada prou completa a la vida d’un dels músics més importants de la història del rock en totes les seves facetes. Com sempre, cal lamentar que el llibre no es publiqui en català.
George Harrison. Beatle a su pesar. Philip Norman. Libros Cúpula. Barcelona, 2024. 552 pàgines. 29,95 €