ACN- Els 50 Premis Octubre han atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig a Gabriel Ensenyat, per Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista, una obra que compara la societat mallorquina i la valenciana durant el franquisme. Els membres del jurat n’han valorat “l’enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana i com el franquisme va tractar d’anul·lar-ne la identitat”.
Premi Vicent Andrés Estellés
En la categoria de poesia (Premi Vicent Andrés Estellés) el guanyador ha estat Ricard Ripoll per Fènix, un poemari que aborda el suïcidi: “es tracta d’un llibre colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi”, amb una escriptura que “connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI”, ha remarcat el jurat del premi.
Premi Pere Capella
Pel que fa al premi Pere Capella de teatre, ha estat atorgat ex aequo a dues obres: Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau de Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades, i Procés a Margarida Porete, de Rafael Fabregat. Segons el jurat “totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants”, com la recuperació d’una “figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l’edat mitjana”, en el cas de Rafael Fabregat, i la remembrança del “crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras, que ens col·loca entre el terror feixista de la Guerra d’Espanya i un món d’avui on la història importa poc”, en el cas de l’obra de Montalbán-Kroebel i Cremades.
El premi Andròmina de narrativa queda desert
D’altra banda, el Premi Andròmina Narrativa ha quedat desert. Tot i que el jurat ha destacat “virtuts parcials d’algunes obres presentades”, ha considerat que “cap d’elles assoleix l’excel·lència requerida per merèixer el premi”. Enguany s’hi havien presentat 99 originals.