Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024
Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024

Espies nazis a Caldes de Malavella

|

- Publicitat -

Marta Pasqual (Girona, 1983) va guanyar el Premi de Novel·la Curta Just M. Casero que convoca la Llibreria 22, en l’edició de l’any passat, amb l’obra La casa dels caps de setmana. Dos anys abans, però, s’havia quedat a les portes, com a finalista, amb una obra que el jurat del premi recomanava publicar “atesa la qualitat literària de l’obra”.

Publicitat

La història d’El malaventurat senyor Clauss ens trasllada als mesos finals de la Segona Guerra Mundial. Davant l’evidència de la derrota nazi, el govern de Franco va firmar un acord de cooperació amb els Estats Units i la Gran Bretanya. Una de les conseqüències d’aquell tractat va ser que a una colla d’agents al servei del Tercer Reich, que residien en terreny espanyol i eren considerats perillosos pels aliats, se’ls va fer arribar una ordre de confinament, tot i que els governs anglès i nord-americà en reclamaven la seva entrega.   En comptes de ser lliurats als aliats, se’ls va tancar dins el terme d’un poble o d’una estació balneària, protegint així aquelles persones.

Espies i protecció franquista

Alguns d’aquells confinats van arribar a Caldes de Malavella i van ser instal·lats als balnearis de la vila. Marta Pasqual ressegueix la història d’una d’aquells confinats, en Luis Clauss, fill del cònsol nazi a Huelva, nascut a Espanya, però que va lluitar com a voluntari amb l’exèrcit alemany al front d’Ucraïna, que va arribar a Caldes l’any 1945 i on romandria dos anys. L’autora va estirant el fil d’aquesta història, i les altres històries que s’hi trenen en aquell ambient de final de guerra mundial amb les dures condicions dels anys posterior a la dita Guerra Civil espanyola.

Amb una escriptura alegre i desimbolta, Marta Pasqual dibuixa un retrat del personatge i d’aquella època, al fil de la narració de les seves pròpies investigacions sobre aquells confinats a Caldes de Malavella. Així l’escriptora esdevé també protagonista en la recerca de la documentació i de la petja que va deixar el senyor Clauss, no només durant la seva estada allà, sinó també els anys posteriors fins a la seva mort el 1979. Pas a pas, les peces del trencaclosques van encaixant fins a convertir-se en un capítol propi de la història d’aquells convulsos anys.

El resultat és una narració que es mou entre la memòria històrica i l’assaig novel·lat, en una atractiva i fresca novel·la.

El malaventurat senyor Clauss. Marta Pasqual. Editorial Empúries. Barcelona, 2022. 200 pàgines. 17,50 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut