ACN- La Delegació del Govern a Girona ha recuperat 162 llibres, que comprenen 239 volums, que van des del segle XVII fins al XX de l’antiga farmàcia que tenia l’hospital Santa Caterina, que avui és la seu de la Generalitat a la demarcació. Aquest conjunt d’obres mostren fórmules farmacèutiques per preparar medicaments i també detallen alguns dels coneixements que hi havia sobre la medicina en les èpoques. Ara, el Govern ha catalogat totes les obres i les ha afegit l’Argus, el catàleg que tenen les biblioteques públiques de Catalunya perquè tothom les pugui consultar. L’objectiu és que aquestes obres puguin servir de vies per a la recerca en àmbits científics, farmacològics, botànics o també sobre el món editorial.
Després d’estar anys endreçat en uns armaris de l’antiga farmàcia de l’hospital Santa Caterina, la delegació del Govern a Girona ha decidit treure l’arxiu bibliogràfic per fer petites tasques de conservació preventiva i catalogar les obres per tal de fer-les accessibles a la ciutadania. L’objectiu és posar a l’abast d’investigadors el conjunt d’obres que hi ha entre el segle XVII i principis del XX.
Fórmules per a medicaments i obres impreses a Girona
L’obra més antiga que inclou aquest fons bibliogràfic data del 1670 i segons explica la coordinadora de les tasques de conservació d’aquest fons, Míriam Oviedo, només han trobat un altre exemplar d’aquesta obra a Lió en un catàleg digital.
Per altra banda, el fons també té un catàleg de materials que hi havia a les farmàcies antigament amb moltes fotografies. Oviedo apunta que amb aquesta obra permet “fer-se a la idea de com devia ser una farmàcia de l’època”.
Entre aquest arxiu hi ha un mecanoscrit amb algunes fórmules per fer medicaments o un llibre sobre farmacologia i medicina imprès a la ciutat de Girona. Míriam Oviedo ha remarcat que aquesta troballa permet als investigadors de l’àmbit editorial obrir línies per conèixer quines publicacions hi havia en matèria científica que s’imprimien des de la ciutat.