El periodista Toni Cruanyes, popular presentador del Telenotícies de TV3, va guanyar el darrer premi Josep Pla amb La Vall de la Llum (Edicions Destino). Si fins ara els seus llibres s’havien centrat en l’anàlisi i la reflexió política i internacional, amb aquest llibre obre camí en la narrativa històrica a partir de la figura del seu avi, mort recentment a causa de la covid.
Amb la pandèmia, l’avi ha de deixar la casa familiar a Canet de Mar, on ha passat la seva vida, per a ingressar en una residència. A partir d’aquest darrer capítol de la vida del seu avi, Cruanyes ressegueix no només aquella història particular de la família, sinó que també fa un recorregut per l’època que li va tocar viure, plena d’il·lusions i esperances, però també de fets tràgics i foscos, tant col·lectius com personals.
L’Exposició Internacional de Barcelona del 1929, la dura guerra civil espanyola i l’encara més crua postguerra, amb les precàries condicions de vida i la repressió política del feixisme, quan el seu pare es va haver de recloure a casa per por de les denúncies i les execucions; i, encara després, la recuperació d’una certa normalitat i com el poble es converteix en una vila i encara el creixement que comportà el turisme i la despersonalització de la vida social i comunitària, l’ocàs de la dictadura i l’arribada de la democràcia. Són episodis de la història viscuts com a observador o com a protagonista puntual.
Història particular, història col·lectiva
V. és el protagonista de la narració, un mirall en el qual molta gent es podria veure reflectit (o els nostres parents, avis i pares). Va viure la guerra com un infant i va haver de deixar els estudis per a contribuir al negoci familiar que s’intentava aixecar en la pols dels anys foscos de la postguerra. Cruanyes planteja el relat, a cavall de la narració i el periodisme, com la història particular de la família, però també com la història col·lectiva que va viure tanta gent i tants pobles del país. Canet de Mar és “un poble de pagesos, de pescadors i menestrals, una vila de missaires i de gent d’ordre però també de tertulians del Casino, de balls d’envelat i de festejos. La vall de les pujades i les baixades, de temporals i ventades, de canyes i fang”.
Toni Cruanyes ha definit el llibre com el relat “d’una família d’origen pagès que es transforma al ritme d’un món que s’obre gran velocitat”. La seva narrativa és reposada i tranquil·la, acurada i precisa, escrita amb gran respecte pels avantpassats i les dures circumstàncies que els va tocar viure, i emocionant en alguns passatges.
Un relat dels temps viscuts, de la guerra a la pandèmia.
La Vall de la Llum. Toni Cruanyes. Premi Josep Pla 2022. Edicions Destino. Barcelona, 2022. 384 pàgines. 21,50 €