L’univers sonor dels Beatles és gairebé infinit. Més de cinquanta anys després de la seva separació oficial, el grup de Liverpool continua generant notícies i ocupant les llistes dels més venuts amb cada nou disc que publiquen. La darrera reedició de la caixa en format deluxe del disc de 1966 Revolver ha arribat al lloc més alt de les llistes americanes de discos de la revista Billboard, així com també al Regne Unit i Alemanya. Les seves cançons es punxen a les emissores d’arreu del món.
Versions en tots els estils
Són miler i miler les versions de temes dels Beatles que s’han fet al llarg dels anys, en els estils més diversos: folk, jazz, blues, punk, country, rock, hip-hop, reggae, cançons infantils i amb instruments de joguet. El periodista musical Jordi Planas (Barcelona 1968) n’ha triat un centenar com les millors versions de cançons dels Beatles (i cinquanta més com a “finalistes”) al llibre The Beatles. Las 100 mejores versiones, que publica l’editorial de Caldes de Malavella Lenoir Ediciones, una de les referents del llibre i el periodisme musical.
Entre la bibliografia beatle no sovintegen els llibres centrats en les versions musicals de temes del grup (The Beatles Discovered de Scott Belmo, The Beatles Book, que incloïa una llarga llista de músics que havien versionat cada una de les cançons dels Beatles; o algun volum amb les versions holandeses, en serien alguns exemples), i per això aquest serà un llibre molt benvingut pels seguidors de Lennon i companyia.
Joe Cocker, The Inmates i comapanyia
La tria de la llista principal la formen 100 versions beatlemaníaques s’obre amb el tema que els Beatles van regalar als seus amics dels Rolling Stones per al seu primer senzill, “I Wanna Be Yor Man”, l’any 1963, i inclou algunes versions que ja formen part del cànon, com “With A Little Help From My Friends”, de Joe Coocker o «Cant’ Buy Me Love», d’Ella Fitgerald. Però hi ha també d’altres meravelles “ocultes”, com temes de Joe Jackson (“Girl”), The Inmates (“Little Child”) o Brad Mehldau (“And I Love Her”).
Amb una precisa capacitat d’anàlisi i perspectiva, Jordi Planas ofereix informació detallada de les versions i els autors, els situa en la seva trajectòria musical, combinant estils musicals i músics de diferent ambient i procedència. Tot plegat per oferir una imatge no només de la grandesa de la música dels Beatles, sinó també de la permeabilitat intrínseca al món de la música. En definitiva, les cançons dels Beatles són grans, enormes, com també ho són les versions que n’han fet músics de primeríssim nivell, com els Rolling Stones, Nina Simone, Stevie Wonder, Billie Eilish, Pixis, Amy Winehouse, Laurence Jubert o Herbie Hancock.
En definitiva, un llibre que ens presenta una manera diferent d’escoltar la música dels Beatles. Una meravella.
The Beatles. Las 100 mejores versiones (y 50 finalistas). Jordi Planas. Lenoir Ediciones. Caldes de Malavella, 2022. 276 pàgines. 16,00 €