Edició 2189

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de juliol del 2024
Edició 2189

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de juliol del 2024

El món feliç de Hans Rosling

‘Factfullmess’. Hans Rosling. Traducció d’Imma Falcó i Imma Estany. Edicions La Campana. Barcelona, 2018. 338 pàgines, 20,90 €

|

- Publicitat -

Factfullness s’ha convertit en tot un fenomen a escala mundial. Recolzat per la publicitat que li ha generat el fet que Bill Gates, en la seva faceta de filantrop, decidís de regalar-ne un exemplar a tots els graduats universitaris americans, el llibre de Hans Rosling ha generat expectatives arreu, derivades de la seva fama com a conferenciant i divulgador.

Publicitat

Precisament, com a divulgador, Rosling va treballar una bona part de la seva vida en la lluita  per explicar que el món en el qual vivim és un món millor del que ens pensem. Davant la negativitat que la majoria de la gent té de dades com la pobresa, els nivells d’educació, la salut, etc., el doctor Rosling vol aportar dades i coneixements que, contextualitzats, ens donen una visió positiva del món que ens acull, alhora que ens ofereix alguns consells per a mirar-nos positivament la nostra realitat. Cantaven els Monty Python al costat positiu de la vida i aquest llibre aporta les dades que ho confirmen.

La realitat amb dades a la mà  

De manera aparentment senzilla, Hans Rosling (amb la col·laboració del seu fill Ola i la seva jove Anna, amb els que va fundar la Gapminder Foundation) es planteja lluitar contra la ignorància tot difonent “una visió del món basada en fets”, amb la finalitat darrera que “ens adonem que el món no està tan malament com semblava i entenem el que hem de fer per continuar millorant-lo.”

I és que, per exemple, els darrers vint anys , la proporció de gent que viu en la pobresa extrema s’ha reduït gairebé a la meitat (i encara el 1800 el 85% de la humanitat vivia en aquesta pobresa, i ara és el 9%); la mortalitat infantil també es redueix any rere any a tot el món; el 80% dels nens estan vacunats contra alguna malaltia al món; i així un llarg etcètera de dades.

En general, Rosling apel·la a la nostra negativitat. Llegim als mitjans notícies habitualment negatives que, evidentment, influencien la nostra percepció: guerres, terratrèmols, i un llarg etcètera. Però evidentment no ens arriba que, per exemple, 40 milions de vols arriben sans i estalvis al seu destí, mentre que només el 0,000025% va partir algun accident. Proposa Rosling que abandonem aquest instint de negativitat, que insistim en l’educació, que mirem les coses en la seva justa percepció, que calculem els riscos…

Lluitar contra la negativitat i per l’educació

Tot i això el llibre no és un manual de felicitat, ni, per descomptat, d’autoajuda. El món té riscos, com assenyala Hans Rosling: de la pandèmia global al col·lapse financer o una Tercera Guerra Mundial. Però alhora que els cita, manifesta també que hem de lluitar per a evitar-los.

En definitiva, que és evident que els món en què vivim no és un  lloc tan desagradable. La majoria de la humanitat viu en una zona mitjana , tot i que hi ha extrems al dos costats. Rosling s’expressa de manera amena i didàctica, divertida en alguns punts, optimista sempre. Conèixer el nostre món, viure’l amb optimisme ens ha de permetre centrar-nos en els problemes que realment ens amenacen i poder-los superar. En definitiva “un llibre contra la negativitat i la desesperança”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut