Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025
Edició 2361

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de gener del 2025

El Mediterrani, protagonista del festival literari MOT

Se celebrarà a Olot i Girona, amb la participació de més de 40 autors i autores

|

- Publicitat -

La sisena edició del MOT estarà protagonitzada pel mar Mediterrani, concebut com un pont que comunica llengües, religions, coneixements i persones. El festival, comissariat pel poeta i traductor Manuel Forcano, vol propiciar el desembarcament literari d’autors de les quatre ribes de la Mediterrània. El MOT començarà a Olot el 28 de març i acabarà a Girona el 6 d’abril, oferint dues setmanes consecutives de converses i activitats literàries en què participaran una quarantena d’autors que “han escrit les seves històries amb el mateix mar a la mirada”, en paraules del comissari.

Publicitat

El MOT 2019 vol posar l’accent en la cultura comuna que relliga la Mediterrània, tot i que els intercanvis entre les seves quatre ribes no sempre han estat pacífics. És per això que, com reivindica Forcano, cal recuperar la consciència de pertànyer a una mateixa joie de vivre, a una rica tradició cultural comuna i multisecular que els autors d’abans i d’ara demostren contínuament en les seves obres. El lema d’aquesta edició, “La Mediterrània, un mar de pàgines”, s’inspira en les paraules del filòsof medieval Agustí d’Hipona, que va escriure: “El món és un llibre, i aquells que no viatgen només en llegeixen una pàgina”.

El MOT 2019 tindrà lloc del 28 al 31 de març a la sala El Torín d’Olot i del 4 al 6 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. Com sempre, les converses entre autors i especialistes (periodistes, editors, traductors, historiadors, etc.) constituiran el nucli de la programació del festival, que s’estén de dijous a dissabte en dues setmanes consecutives.

El programa de la sisena edició

El MOT 2019 ha convidat autors nacionals i internacionals procedents dels països i territoris que limiten el Mediterrani, així com d’altres de més enllà que també escriuen amb el mateix mar com a rerefons o comparteixen una cultura comuna. La quinzena de converses s’organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes sobre temes tan diversos com la identitat i el paisatge mediterranis, les llegendes i tradicions, els mites i el món clàssic, els tòpics, els viatges, la cultura sarda, Bucarest com a ciutat de cultura llatina, o la realitat social de la riba Sud: immigració il·legal, islamisme radical, repressió política, etc.

Integren el programa d’aquesta edició fins a trenta-nou autors, nou dels quals venen del panorama literari internacional. Són: Andrea Marcolongo i els sards Michela Murgia i Marcello Fois (Itàlia), Ivan Jablonka (França), Ersi Sotiropulu (Grècia), Mazen Maarouf, (palestí refugiat a Reykjavík), Burhan Sönmez (Turquia), Mahi Binebine (Marroc) i Mircea Cartarescu (Romania), absència d’última hora en l’edició passada.

La representació catalana

Representant la Catalunya mediterrània, el festival reuneix,entre d’altres, Carme Riera, Maria Carme Roca, Adrià Pujol, Cristina Masanés, Margarida Castells, Maria Àngels Vilallonga, Xavier Montoliu Pauli, Paula Santillán, Jordi Esteva, Pepa Roma, Eusebi Ayensa, Josep Maria Fonalleras, Mita i els periodistes Anna Guitart, David Guzman i Mercè Sibina. Com a fet diferenciat, el programa d’enguany compta amb una presència destacada de poetes com Josep Piera, Míriam Cano, Joan-Elies Adell, Jaume Pont, Susanna Rafart i el mateix Manuel Forcano.

Els mallorquins Biel Mesquida, Carme Riera i Llucia Ramis, l’andalús Eduardo Mendicutti, el madrileny Javier Reverte i la basca María Belmonte completen la programació d’enguany.

Activitats paral·leles

A més, els dissabtes al matí tindrà lloc el ver-MOT, una trobada més distesa entre tres o quatre autors al voltant d’un vermut. A Olot, s’abordarà la poesia andalusina en català, i a Girona, la Mediterrània com invitació al viatge. Diumenge 31 de març, el Teatre Principal d’Olot acollirà, a més, l’espectacle musical Troia, de Cor de Teatre, que fusionarà els clàssics grecs de La Ilíada i L’Odissea. Completaran el MOT una trentena d’activitats culturals (xerrades, exposicions, projeccions, etc.) que s’apleguen sota el paraigua del +MOT, organitzades per entitats i associacions locals al voltant del tema vertebrador de cada edició.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut