Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

El Cementiri del Pacífic

|

- Publicitat -

A finals del segle XIX i principis del XX, un nombre elevat d’embarcacions van naufragar en un petit tram de 75 quilòmetres de la costa de l’illa de Vancouver, al Canadà, entre Cape Beale i Port Renfrew. Aquell pas per l’estret Juan de Fuca mantenia un trànsit intens de vaixells, tant de mercaderies com de passatgers, que provenien del Pacífic amb destinació a Seattle, Vancouver o Victòria. L’abrupta costa i les llargues distàncies entre nuclis habitats dificultava les tasques de rescat, fins que el govern canadenc va construir un camí de salvament resseguint la costa, una obra titànica que es va iniciar el 1907 que va contribuir a salvar moltes vides humanes fins que la proliferació de fars de senyalització i més tard les modernes eines de navegació marítima, van provocar, als anys setanta del segle XX, l’abandó d’aquell camí.

Publicitat

Avui dia aquella ruta entre Bamfield i Port Renfrew és visitable, i els seus 75 quilòmetres són un sender d’alta dificultat i de generoses vistes conegut com a camí dels nàufrags. Josep Palau i Sanmartí, autor de guies i llibres de viatges (a banda de la seva feina a TV3), narra al llibre El camí dels nàufrags (que Brau Edicions publica a la seva col·lecció de viatges Ulyssus) el seu recorregut per aquella ruta, que té unes estrictes mesures d’accés i seguretat, que forma part del Parc Natural del Pacífic Rim.

Al ritme de la narració del viatge, Josep Palau explica la història d’aquelles terres, territori de les tribus indígenes que va ser gairebé exterminades en mans d’espanyols i anglesos. “Fins al 1830 més del 90% dels indígenes van morir per culpa de les malalties de transmissió sexual, la malària i la verola, i algunes tribus van desaparèixer i d’altres es van unir per garantir la supervivència”, narra l’autor. En aquelles terres hi van deixar empremta també la primera Companyia dels Voluntaris de Catalunya, el 1879, comandada per Pere d’Alberní. Allà hi trobem, prop de Nootka, la petita illa Catalan Island.

Lluita i supervivència

La narració dels principals naufragis que van succeir en aquella perillosa costa és captivadora. Les dades històriques embolcalles una narració èpica de lluita i supervivència i també de misteri i lluita contra la força de la natura. El naufragi del Valencia (amb 137 morts) va ser especialment colpidor, així com els del Lady Rose o el Sarah, i Palau en va una narració documentada i rica en detalls. Però també ens acosta a la dura vida en aquelles terres canadenques a finals del segle XIX i principis del segle XX, especialment la dels faroners, en una terra aspra i amb un clima salvatge que provocava que, en alguns casos, els subministraments arribessin tan sols un cop l’any.

Josep Palau fa recórrer els 75 quilòmetres de la costa dels naufragis en cinc dies. Va ser una ruta difícil i alhora monumental pel que fa al paisatge, la fauna i natura i la història d’aquelles terres.

Un camí ple d’històries, èpica, humanitat i secrets.

El camí dels nàufrags. Viatge a la perillosa costa  de l’illa de Vancouver. Josep Palau i Sanmartí. Brau Edicions. Figueres, 2022. 208 pàgines. 22,00 €

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí