Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Eivissa, capital de la cultura club

|

- Publicitat -

Eivissa no és només una destinació turística preferent a nivell mundial, sinó que és també una de les capitals indiscutibles de la música electrònica. Dos DJ’s i periodistes catalans, Luis Costa i Christian Len, s’endinsen en la història d’aquest fenomen al llibre Balearic: Historia oral de la cultura club en Ibiza, que publica l’editorial barcelonina Contra.

Publicitat

Els autors han recopilat el testimoni de tot l’univers de personatges relacionats amb aquest fenomen, tant DJ’s i músics internacionals com periodistes, ballarins, promotors, discogràfiques i fins i tot del sector turístic i hoteler. I també, evidentment, dels promotors i propietaris de discoteques quee s’han convertit en referències mítiques al món de la música con Pacha, KU i Privilege, Amnesia o Space i bars com Café del Mar que va convertir en un ritual gairebé religiós les postes de sol amb banda sonora. Un centenar d’entrevistes i dos anys de recerca documental que donen una visió cromàtica del fenomen.

Els inicis als anys 50

Situen els autors els orígens de tot plegat a finals dels anys cinquanta, quan la petita població d’Eivissa (l’”illa blanca”) comença a rebre les primeres fornades de turisme internacional, primer beatniks americans i més tard hippies a la recerca de llibertat (o llibertinatge), i músics com Pink Floyd (l’al·lucinògena pel·lícula More, a la qual el grup hi va posar la banda sonora, es va rodar entre Formentera e Eivissa).

Seria a partir de 1987, quan DJ’s com Alfredo Fiorito i Leo Mas van catapultar l’ambient dels clubs i discoteques de l’illa a referent musical indiscutible, que el fenomen es va batejar com “Balearic beat”  i “la cultura de club es va estendre a tot el món”, com remarquen els autors. “El que va seguir van ser les onades de turistes a la recerca de la salvatge descàrrega de música y espiritualitat tel·lúrica de l’illa”. A partir d’aquell moment Eivissa es va convertir “per bé o per mal” en capital mundial del turisme i el clubbing.

Balearic: Historia oral de la cultura club en Ibiza. Luis Costa i Christian Len. Contra Editorial. Barcelona 2020. 608 pàgines. 24,90 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut