L’exili català del 1939 va ser un episodi tràgic que va marcar profundament la història del país. Després de la derrota de la República a la Guerra Civil espanyola, milers de catalans van haver de deixar Catalunya per escapar de la repressió del règim franquista i, en molts casos, d’una mort segura. La devastació del país no va ser només física, sinó que tingué també un alt cost en vides humanes i comportaria també la supressió de les institucions i la persecució de la cultura catalana.
L’escriptor, crític literari i investigador cultural Julià Guillamon (Barcelona, 1962) va estudiar aquell exili català que es va derivar de la desfeta republicana, mercès al Premi Octavi Pellissa que va guanyar l’any 2006 (també rebria el premi Ciutat de Barcelona d’Assaig), que derivaria en l’exposició i el llibre El dia revolt. Literatura catalana de l’exili, l’any 2008. El llibre es reedita ara en una edició revisada, que el confirma com un llibre imprescindible.
Guillamon ha visitat tots els països que van acollir refugiats catalans: França, Mèxic, Xile, Argentina, República Dominicana, Cuba i Veneçuela, tot resseguint el trajecte que van emprendre personatges com Antoni Rovira i Virgili, Carles Riba, August Vidal, López Llausàs o Joan Sales, entre molts altres de coneguts, i l’entrellaça amb entrevistes i records dels descendents d’aquells exiliats. Els seus records, la vivència personal del que va significar aquell exili, de com el van viure, tant en el fet social i polític, com personal, ofereixen una mirada lúcida i inèdita, que es complementa amb una profunda recerca en arxius i col·leccions particulars. Tot plegat permet resseguir la fugida del país, arribada a un de nou, la consolidació de la vida, l’adaptació a una cultura diferent, el paper de la família en aquell exili, la possible pèrdua de les arrels catalanes i els eterns dubtes sobre el retorn i la situació de Catalunya.
Molts exiliats es van adaptar la nova vida, alguns varen viure una nova etapa convulsa a la seva vida amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial, d’altres “s’enfonsen i moren de tristesa”, mentre teixeixen relacions amb el món cultural dels països que els van acollir, s’integren en la vida laboral i tenen molt o poc reconeixement, sense deixar de ser mai uns refugiats polítics. Per dir-ho en paraules del poeta Josep Carner, d’un poema del qual el llibre pren el títol, “l’exili és un dia revolt, de pluja, de sol i de vent, que concentra totes les emocions humanes”.
L’abundantíssim apartat documental inclou fotografies inèdites, documents i publicacions que ajuden a conferir una visió de conjunt rica i interessant dels anys convulsos de l’exili cultural català.
El dia revolt. Literatura catalana de l’exili. Julià Guillamon. Editorial Empúries. Barcelona, 2023. 528 pàgines. 32,90 €