Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

Cinquanta anys de ‘Les dones i els dies’ de Gabriel Ferrater

[Ressenya] ‘Les dones i els dies’. Gabriel Ferrater. Edició crítica de Jordi Cornudella. Edicions 62. Barcelona, 2018. 376 pàgines, 19,90 €

|

- Publicitat -

El de Gabriel Ferrater és un dels grans noms de la literatura catalana, i Les dones i els dies un dels llibres més fonamentals de la poesia de la nostra cultura. Originàriament el volum que aplegava tota la poesia de Ferrater es va publicar el setembre de 1968, i ara el poeta i editor Jordi Cornudella ens en presenta una magnífica edició crítica que ens permet resseguir amb detall la història dels poemes que composen aquell mític llibre i tanmateix ens els complementa amb poemes descartats per Ferrater i alguns d’inèdits fins avui dia.

Publicitat

Probablement la paraula intel·lectual sigui la que millor ens permeti acostar-nos a la personalitat de Gabriel Ferrater, to i que com succeeix amb d’altres personalitats són les anècdotes les que l’identifiquen davant una bona part del públic general. Poeta, efectivament, però també lingüista i professor universitari, crític literari i d’art, traductor, lector literari… la seva personalitat cultural és rica i polièdrica.

Tres llibres condensats en una obra mestra

L’obra poètica de Gabriel Ferrater va ser curta i intensa, condensada en tres llibres: De nucis pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966), que quedaren agrupats, condensats i corregits a Les dones i els dies, que celebra, doncs, aquest anys el cinquantè aniversari de la seva publicació.

La bella edició crítica que n’ha fet Edicions 62 no es presenta, però, com una mera reedició d’aquell volum. L’acurat estudi crític que n’ha fet Jordi Cornudella  té el propòsit “de presentar, acompanyat del text final, tots els testimonis que permeten resseguir des del principi i amb detall el procés de constitució del corpus poema a poema i recull a recull. I, de fet, va encara una mica més enllà, perquè n’atura amb l’aparició del llibre el 1968 sinó que pren també en consideració els testimonis posteriors, gairebé fins a la mort de Ferrater”.

Aquest volum aplega els poemes que conformen Les dones i els dies tal i com Gabriel Ferrater els va presentar el 1968, així com quatre poemes complementaris que finalment no van ser inclosos en aquella edició, però “que tenim constància suficient que Ferrater els hi hauria afegit si n’hagués tingut l’ocasió”, diu Cornudella.

Et pot interessar  La raó d’Enric Casasses

Tot plegat es complementa amb setze poemes més i algun altre esborrany en els que Ferrater va treballar amb la intenció que formessin part dels poemaris i que més tard van ser descartats en l’edició definitiva.

El treball de recerca, estudi i anàlisi de Jordi Cornudella ha estat exhaustiu i profund, resseguint informacions, estudis, publicacions i testimonis i fins i tot els expedients de la censura, a la qual va ser presentats els originals previstos per a la seva publicació.

Una obra vital i imprescindible

Tot plegat ens permet fer una mirada a la curta i intensa, com dèiem, dedicació poètica de Gabriel Ferrater. Dels primers versos que va donar a conèixer entre els seu cercle íntim i les primeres publicacions a revistes literàries fins a als poemes més personals o “privats” que remeten a la seva relació amorosa amb Helena Valentí. La seva vida, les seves experiències, el seu enorme bagatge intel·lectual, la seva manera de mirar el món i d’encarar l’acte poètic, són presents en cada un dels versos que va escriure i que encara llegim, cinquanta anys després, amb la mateixa admiració i profunditat.

Aquesta edició de Les dones i els dies no solament ens permeten aproximar-nos amb detall i precisió a aquesta obra fonamental de Gabriel Ferrater, cosa que els més fidels seguidors del poeta agrairan, sinó que també està destinada a les noves formades de lectors que s’aproximin per primer cop a aquests poemes fonamentals de la literatura catalana. Ho podran fer amb rigor i plena seguretat, coneixent l’obra i les seves circumstàncies i també la complexa personalitat de l’autor d’una obra vital i imprescindible.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut