La novel·la Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols (Sabadell, 1975), ha guanyat aquest dimecres el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Editada per Periscopi, la novel·la té com a protagonista la Paula, una dona que ha de superar la mort de la seva parella després d’un accident. Orriols, que també va viure una situació similar a la protagonista, va negar en una entrevista a l’ACN que fos una novel·la autobiogràfica. Les altres dues finalistes aspirants al guardó eren Sobre la terra impura, de Melcior Comes i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell. És la segona edició d’aquest guardó, el més ben dotat per a una obra publicada: 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció.
Orriols ha dit que la literatura intimista reflecteix què és la vida amb aquestes gestes de petits herois com la Paula, la protagonista d’Aprendre a parlar amb les plantes. Ella és una professional neonatòloga, una persona que “arrenca i porta cap a la vida nadons que estan al límit i gairebé sempre guanya la mort”. Quan la Paula rep la notícia de l’accident de la seva parella, la mort passa a convertir-se per a ella en “un enemic”.
El llibre va aixecar molta expectació i es va traduir al castellà, francès, alemany, italià, hebreu i neerlandès.
Premi Òmnium
El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. La primera guanyadora del Premi Òmnium va ser la novel·la Els estranys, de Raül Garrigasait. En aquesta edició, un comitè d’experts va fer una preselecció de 24 novel·les, entre les quals un jurat format per Roser Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis, Xavier Pla Barbero en va triar tres: Aprendre a parlar amb les plantes, Sobre la terra impura i La memòria de l’oracle.
L’autora
Marta Orriols Balaguer és historiadora de l’art de formació. En el camp de l’escriptura ha estudiat guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. És autora del blog No puc dormir, treballa ocasionalment com a lectora editorial i ha participat en l’edició del llibre Objeto de amor, d’Edna O’Brien (Lumen, 2018), encarregant-se de la tria dels contes que configuren el volum. Ha col·laborat al digital de cultura Núvol i ara ho fa al portal de cultura Catorze, on publica cròniques literàries i culturals. El seu primer llibre va ser Anatomia de les distàncies curtes (Periscopi, 2016).