La vida d’en Shuggie Bain no és gens fàcil. Ha de lluitar contra tot i tothom per salvar la seva mare de l’addicció a l’alcohol i de la vida miserable a la qual estan abocats. Glasgow és una ciutat castigada per la crisi econòmica dels anys vuitanta i per les polítiques lliberals del govern de Margaret Thatcher. Els somnis de l’Agnes, la mare d’en Shuggie, s’han anat esmicolant de mica en mica: la felicitat d’una família, una vida còmoda en una casa agradable… Abandonada pel seu marit; vivint dels subsidis, que només de cobrar es queden a la botiga de licors; amb tres fills a càrrec, dos dels quals emprendran la seva vida; una casa rònega i una actitud altiva, el seu únic suport és el seu fill petit, que alhora ha de lluitar contra els seus propis dimonis.
L’escocès Douglas Stuart ha escrit una dura i emotiva novel·la que s’ha convertit en un dels debuts literaris més impactant dels darrers temps, traduïda a més de trenta idiomes i que va guanyar el Booker Prize l’any 2020, un dels més prestigiosos guardons literaris del món. Tot i això, fins a trenta editors van rebutjar inicialment la seva publicació.
Amor a la vida
I és que La història de Shuggie Bain és d’aquelles que deixen el lector sense alè. La vida d’en Shuggie, un noi gai rebutjat per tothom, i la seva mare, alcohòlica i amb un instint autodestructiu, s’insereix en una societat immersa en la misèria i la desesperació, amb poques possibilitats de reeixir a causa de la crisi econòmica. I malgrat tot, aquesta és una història d’amor, d’un fill per salvar la seva mare i per continuar lluitant en un món advers. En Shuggie se sent “diferent” dels altres nois i ha de patir la discriminació, tant per part de nens com d’adults. Juga amb llaunes de cervesa que substitueixen les joguines que mai no tindrà i ha de canviar el rol de nen indefens pel de cuidador i salvador de la seva mare. Amb la força que li dona l’amor incondicional per la seva mare, en Shuggie sobreviu als embats de la vida en una colònia minera abandonada i de la qual, els que allà hi viuen, tenen poques esperances i possibilitats de sortir-ne.
La història d’en Shuggie Bain és una narració meravellosa, emotiva, intensa i vital. Més enllà de la misèria i desesperació, de les addiccions i la immoralitat vital i social, aquesta no deixa de ser una gran història d’amor, d’un fill per la seva mare i d’un nen per la vida.
La història d’en Shuggie Bain. Douglas Sutart. Traducció de Núria Busquets. Edicions de 1984. Barcelona, 2021. 576 pàgines. 23,90 €