Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

50 anys d’Exile On Main Street

|

- Publicitat -

L’editorial Lenoir acostuma a publicar bons materials musicals. En aquest cas, coincidint amb el cinquantè aniversari de la publicació del disc Exile On Main Street, dels Rolling Stones, ens presenta una monografia que analitza al detall aquell mític treball d’un dels grans grups de la història de la música rock.

Publicitat

Els principis dels anys 70 van ser determinants en la carrera dels Stones. Es trobaven en un moment creatiu impressionant, però també pressionats per la fama creixent, la persecució policial i judicial i també pel fisc del Regne Unit. Amb la voluntat d’iniciar una nova etapa, però també sense trencar la continuïtat del grup, els Stones es van traslladar a la Costa Blava francesa per a escapar a les altíssimes taxes impositives del seu país. A Villefranche-sur-Mer Keith Richard va llogar un casalot enorme que durant l’ocupació nazi havà estat quarter militar dels alemanys. Aquella casa pairal es va convertir en el lloc de trobada dels músics i també de la seva cort d’amics, coneguts, saludats i visitants ocasionals, en alguns moments més de setanta persones.

Música, drogues i rock and roll

En aquell casa, Ville Nellcôte, es van posar a enregistrar un nou disc, que com Xavier González i Tomás Crespo expliquen a Exile On Main Street. El disco más legendario de los Stones, “suava rock and roll, blues, country, gòspel, Jack Daniels i d’altres substàncies”. El doble elapé que es va resultar d’aquell caos organitzatiu i vital s’ha convertit en un dels més referencials de la història de la música, que en aquest llibre és analitzat tema a tema amb una precisió quirúrgica.

Amb gran habilitat literària, amplis coneixements i traça per creuar dades, els autors ens trasllades a l’ambient d’aquella casa, que tot i ser caòtic va generar temes tan impressionants com “Sweet Virginia”, “Shine A Light” o “Ventilator Blues”, per citar només tres referències dels 19 temes que ocupen les quatre cares del disc.

Tot i que no inclou cap dels temes que es podrien considerar dels més coneguts popularment dels Rolling Stones, Exile On Main Street és un dels seus grans treballs, per a alguns el millor, sense cap mena de dubte, malgrat que el mateix Mick Jagger considerés que ha estat un punt sobrevalorat, com bé recorda Sergio Ortiz, cantant dels Smoking Stones al pròleg del llibre.

El llibre és de lectura apassionant, no només per l’anàlisi que en fa del disc, sinó també per la narració del context en què se situa, tant en la trajectòria dels Stones com en la mateixa història del rock. Els setanta van ser anys apassionants, com recull bé aquest llibre i Exile una peça clau d’aquella època.

Exile On Main Street. El disco más legendario de los Stones. Xavier González i Tomás Crespo. Lenoir Ediciones. Caldes de Malavella, 2022. 188 pàgines. 16,00 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut