El Govern ha declarat Bé Cultural d’Interès Nacional com a Monument Històric l’obra de Josep Maria Subirachs (1927-2014) a la Sagrada Família, que aporta un valor cultural afegit i qualitat artística al monument de Gaudí i contribueix a expressar-la. Està conformada per quatre elements: les escultures de la façana de la Passió, les portes de la façana de la Glòria, l’escultura de Sant Jordi i el semi bust de bronze de Gaudí, ubicat al museu.
Subirachs va rebre l’encàrrec de realitzar els grups escultòrics de la façana de la Passió del Temple Expiatori de la Sagrada Família l’any 1986 i hi va dedicar més de 20 anys de la seva vida. Tal com explica Judit Subirachs, filla de l’escultor a La República; “És una obra titànica, s’hi va deixar literalment la pell. Alhora que a rebre moltes crítiques. Però ell creia honestament en la seva tasca i va fer el conjunt escultòric seguint un estil personal que contrasta amb la façana del Naixement (per l’oposició de temes). D’aquesta manera es va imposar un estil expressionista de línies tràgiques que mostrés el dramatisme de l’escena”. L’obra s’ha considerat la síntesi i culminació de la seva carrera i ha convertit l’escultor en un referent de l’art català. “M’emociona el fet de veure la façana i entendre la duresa de la seva creació” ha asseverat Judit Subirachs.
La declaració ha arribat en un moment inesperat segons Subirachs, però en complir-se els cinc anys de la mort de Josep Maria Subirachs, esdevé tot un reconeixement a la figura de l’escultor, així com una manera de protegir la seva obra.
Concretament, les escultures de la façana de la Passió engloben les portes de l’Evangeli, la Porta de Getsemaní, la Porta de la Coronació; i els Apòstols, mentre que les portes de la façana de la Glòria inclouen el Portal Major, la Porta de la primera petició, la Porta de la segona petició, la Porta de la tercera petició, la Porta de la cinquena petició, la Porta de la sisena petició i la Porta de la setena petició.