El 8 de desembre de 1922, el Club Esportiu Europa juntament amb el Laietà Basket Club, van ser els amfitrions del que seria el primer partit de bàsquet disputat als Països Catalans i a l’estat espanyol. El partit, jugat a camp de l’Europa, va captar l’interès de molta gent que desconeixia l’existència aquest nou esport importat dels Estats Units. L’equip europeista va imposar-se al Laietà per 8 a 2. El club gracienc va ser un dels millors equips de bàsquet de Catalunya durant els anys 20, guanyant el Campionat de Catalunya en dues ocasions (1924 i 1926).
En aquell moment era el segon club de Catalunya amb més socis, uns 6.000, per darrere només del FC Barcelona i era una entitat netament poliesportiva amb seccions de futbol, atletisme, rugbi, bàsquet i hoquei.
A principis de la dècada dels anys 20 del segle passat, la societat catalana va experimentar un creixent interès per l’ esport, tant pel que fa a la seva pràctica com el fet d’anar a veure grans espectacles esportius. Un dels esports que van començar a caminar en aquestes dates va ser el bàsquet. L’esport de la cistella va ser introduït pel pare Eusebi Millan, que l’havia descobert durant la seva estància a Cuba. Després d’un període aprenentatge de les regles bàsiques del joc, el pare Millan va aconseguir concertar el primer partit de bàsquet pel dia 8 de desembre de 1922, i els dos equips que el jugarien eren el Laietà Basket Club i el Club Esportiu Europa. Els graciencs van guanyar aquest primer partit per un resultat de 8-2, i els jugadors europeístes que hi van actuar van ser Pérez, Julià, Barquens, Xavier, Palom, Brunet i García, l’entrenador era el senyor Boris Catalán.
Malgrat tot, aquest bàsquet que es jugava era molt diferent del que ens arribat fins als nostres dies: es jugava en camps de futbol i a les porteries s’hi lligava les cistelles, i jugaven set jugadors per equip ( fins al 1927 no van jugar cinc ). De la mateixa manera, es pot comprovar l’amateurisme de l’esport en aquesta primera alineació, ja que hi figuren dos jugadors del primer equip de futbol de l’Europa (Xavier i Julià) i un de la secció d’atletisme del club, Barquens.
Font: Viquipèdia