Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Torna la presencialitat en la Nit dels museus d’avui dissabte

|

- Publicitat -

El Dia Internacional dels Museus torna en una edició totalment presencial dos anys després amb 233 activitats en 120 equipaments del país amb les Nits del Museus, que se celebrarà aquest dissabte, com un dels plats forts. La cita arriba en un any en el qual s’estan recuperant el nombre de visitants als centres. Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, ha indicat que augmenten els visitants aquest 2022, però no creu que arribin als 30 milions del 2019: “Pot ser necessitarem dos o tres anys per arribar a les xifres del 19”, ha assegurat. Per altra banda, entre el 2018 i el 2022, el Departament de Cultura ha invertit 17,5 milions d’euros en el programa per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus.

Publicitat

Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, ha destacat que el Dia Internacional dels Museus és una celebració impulsada per l’ICOM i que tradicionalment els museus del país s’hi sumen fent diverses activitats. “Això s’ha convertit en el Sant Jordi dels museus perquè cada vegada hi ha més participació”, ha afirmat.

El lema, ha apuntat, és “el poder transformador dels museus. Després d’aquest període de la covid amb dos anys en què aquestes celebracions s’han fet parcials, aquest any se li vol donar energia i reivindicar la idea de com des dels museus es pot transformar la societat”. De fet, el 2020 el Dia dels Museus no es va celebrar presencialment, sinó en línia i l’any passat amb actes amb aforaments limitats.

Activitats
Gran part de les activitats d’aquest 2022 es concentra aquest cap de setmana amb 153 activitats, en concret durant la nit del dissabte 14 en què se celebra la Nit dels Museus; 72 activitats tindran lloc el dimecres 18 de maig, Dia Internacional dels Museus, i 32 el cap de setmana de 21 i 22 de maig com a tancament de la celebració.

De les 233 activitats, 123 tenen lloc als museus de les comarques de Barcelona i Catalunya Central; 39, a les comarques de Girona; 24 al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, i 47, a les Terres de Lleida i Aran.

Hi ha diverses tipologies d’activitats adreçades a tots els públics. Entre aquestes, destaquen 26 tallers, 46 visites guiades i teatralitzades, 22 concerts i espectacles o 79 jornades de portes obertes. També hi ha exposicions o conferències.

Una visita sensorial a la col·lecció del Museu Abelló; un vespre de música i pintura a les sales del Museu Episcopal de Vic; una visita guiada ‘Quan el museu no era museu’ pels sis edificis que embolcallen les col·leccions dels museus de la ciutat de Girona; ballar com els gegants, nans i cavallets al Museu de la Garrotxa o la inauguració de la nova sala de Sant Quirze de Pedret al Museu de Solsona són algunes de les activitats programades. Respecte les activitats organitzades per contribuir a mostrar el potencial dels museus per transformar les comunitats i territoris, se n’han programat 48 a tot el país.

Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
El tret de sortida de la celebració durant la Nit dels Museus es farà amb la inauguració del nou projectes museogràfics de la sala de pintures murals de Sant Quirze de Pedret al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Uns dies després, el 18 de maig, Dia Internacional des Museus s’inaugurarà la reforma museogràfica de la Capella de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell. Aquestes actuacions formen part del programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus del Pla de museus 2030. Entre el 2018 i el 2022, el Departament de Cultura ha invertit 17,5 milions d’euros en el programa per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus, 6,9 milions aquest 2022.

Programa de renovació
Entre els museus en fase de redacció de projecte hi ha el projecte d’adequació de l’edifici Martorell del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; el projecte de renovació integral del museu de Guissona; la redacció del projecte de renovació museològica del Paleontològic Miquel Crusafont a Sabadell; el projecte d’ampliació de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer a Vilanova i la Geltrú; el projecte arquitectònic i museogràfic de l’ampliació del MACBA i la redacció de projecte arquitectònic del Museu Carmen Thyssen a Sant Feliu de Guíxols.

Els museus en fase d’obres de renovació integral, edifici i museografia són la primera fase del Museu del Barroc de Catalunya; la nova instal·lació del Museu Jaume Morera de Lleida; la implementació de la nova museografia de l’edifici de la Plaça del Rei de Tarragona del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; l’ampliació, noves instal·lacions i nova museografia del VINSEUM. Museu de les Cultures del Vi de Catalunya a Vilafranca del Penedès; l’ampliació, noves instal·lacions i nova museografia del Museu de Valls; l’ampliació, noves instal·lacions i nova museografia del Museu Arqueològic de Banyoles, i la rehabilitació de l’edifici de la Fundació Apel·les Fenosa.

Entre els museus en fase d’obres de millores museogràfiques hi ha el Museu de la Música a Barcelona; el Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí; el Museu de Lleida; el Museu Diocesà de Tarragona i el Museu Episcopal de Vic.

Visitants
Gassó ha dit que les xifres de visitants del 2022 estan avançant molt bé i no creu que passi que hi hagi el mateix nombre de visitants del 19, que va ser de 30,9 milions. “Les xifres de Setmana Santa ha anat molt en zones determinades com el Pirineu”, ha indicat. L’any 2021 el nombre de visitants als museus catalans va ser de 10,5 milions.

Ucraïna
Com ha explicat la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, una de les mesures d’aquesta edició el Departament de Cultura ha impulsat, d’acord amb l’ICOM, en el marc del seu programa de cooperació amb el poble ucraïnès la campanya ‘Els museus catalans amb Ucraïna’.

La iniciativa consisteix en una caixa d’ajuda que trobaran les persones que visitin els diversos museus de Catalunya entre el 14 i el 22 de maig. Els diners recaptats aniran destinats a l’adquisició de material d’embalatge, conservació i magatzematge que els museus ucraïnesos necessiten per a la urgent protecció de les seves col·leccions, donar suport a les persones professionals refugiades dels museus d’Ucraïna.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí