La Diputació de Barcelona destinarà 23,5 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic amb un total de 201 actuacions a la demarcació. Un programa que dona suport a la rehabilitació, reforma i consolidació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics a 12 comarques. El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha destacat aquest dilluns que “és una aposta sense precedents” que permetrà “posar en valor tot el llegat patrimonial que és molt”. De fet, aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). Les obres es duran a terme el pròxim any.
Castells ha dit que es fa un salt econòmic en un programa que inclou tot tipus de patrimoni, des de castells, esglésies, ateneus fins a museus. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.
El president de la Diputació de Barcelona ha assenyalat que es posarà en relat la identitat local dels municipis i que això permetrà “un retorn econòmic i social en base a la generació d’activitat econòmica vinculada a la recuperació arquitectònica” i permetrà, a la vegada, crear rutes i relats que augmentin el turisme.
Castells també ha ubicat l’acció en les demandes que els hi feien els ajuntaments “per potenciar, preservar i mantenir aquests edificis, jaciments i museus al territori”. Segons ha explicat, tot això provocarà que “molts d’aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar es podran utilitzar, cosa que fins ara era impossible”. Com ha destacat la Diputació, pel que fa als edificis o edificacions d’interès històric, cultural, arquitectònic o paisatgístic, les obres que tenen l’objectiu de garantir la seguretat de l’equipament, millorar-ne la funcionalitat, reduir el consum energètic i, alhora, implantar les energies renovables. A més també es treballa per evitar-ne la degradació.
En total es van rebre unes 300 sol·licituds, de les quals se’n van acceptar 201. El director del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona, Joan Closa, ha explicat que els criteris d’elecció de projectes que s’han valorat eren quatre: un criteri de qualitat, “entès com el projecte presentat avaluat pel grau d’elaboració, per la concreció i coherència dins del món de la recuperació de patrimoni”; el criteri de viabilitat, que “permetia valorar aquelles actuacions que puguin ser viables en el futur després d’aquesta injecció econòmica”; el criteri de la idoneïtat per la seva rellevància i urgència, i el darrer criteri és el de cofinançament amb “la implicació de l’ens local amb l’ajuda a cofinançar l’actuació que es donés i que permetia avaluar que hi ha un interès per part de l’ens local”.
92% de cofinançament amb municipis
Així mateix, Closa ha aclarit sobre aquest darrer punt que no és el mateix el cofinançament que pugui fer una ciutat de 200.000 habitants a un municipi de 200. En aquest context, ha manifestat que hi ha hagut un cofinançament del 92% de les actuacions que es duran a terme el pròxim any. Del 92%, hi ha un 25% que són de municipis de menys de 1.000 habitants i la seva part de cofinançament és zero perquè són municipis petits i pocs recursos “i les actuacions en patrimoni valen el mateix ja sigui gran o petit el municipi”.
Actuacions
Entre les 201 actuacions, hi ha l’adequació a la visita pública del Jaciment Ibèric de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès; la reparació de la coberta de l’edifici municipal de la Torre Codina de Badalona; la restauració del Castell de Queralt de Bellprat; la rehabilitació envolvent Mas Maria de Cabrils; les millores de l’eficiència energètica del Palau Tolrà de Castellar del Vallès; les obres de rehabilitació de l’edifici de la Torre Vermella per a ús administratiu de Cerdanyola del Vallès; la conservació i manteniment de Can Mercader Exterior de Cornellà de Llobregat; millora i obres de contenció a l’antic Escorxador d’Esparreguera; conservació, recuperació i preservació d’elements paleontològics del jaciment de Fumanya sud a Fígols; la rehabilitació de façanes de l’edifici històric de Cant Puntes de Granollers; així com la rehabilitació parcial castell de Palafolls.