L’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha mort aquest dimecres als 86 anys. Així ho ha comunicat l’entitat en un missatge publicat a les xarxes socials. “Colpits per la mort de Jordi Porta, president d’Òmnium de 2002 a 2010”, han lamentat en una piulada.
Porta va impulsar la modernització de l’entitat i el full de ruta independentista. “Et trobarem molt a faltar, Jordi. Sense tu no seríem qui som. DEP”, han conclòs el comunicat.
Colpits per la mort de Jordi Porta, president d’@omnium de 2002 a 2010. Va impulsar la modernització de l’entitat, el nou Òmnium Cultural, i també el full de ruta independentista. Et trobarem molt a faltar, Jordi. Sense tu no seríem qui som. DEP. pic.twitter.com/gn71qgDJfW
— Òmnium Cultural (@omnium) June 14, 2023
El llegat de Porta
Jordi Porta va néixer a Barcelona l’any 1936. Es va llicenciar en Filosofia per la UB i va realitzar els seus estudis de postgrau a la Université de Paris Ouest – Nanterre. L’any 1971 va ser nomenat director de la Fundació Jaume Bofill, càrrec que va ocupar fins al 2001. Durant la seva direcció, la Fundació va donar suport a la creació de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB, el 1985.
La col·laboració de Porta amb la UAB va continuar amb la seva incorporació al Consell Social entre 1992 i 1998 i amb el seu nomenament com a Síndic de Greuges, càrrec que va desenvolupar entre el 2000 i el 2009.
Va ser president d‘Òmnium Cultural entre el 2002 i el 2010, any en què va assumir la presidència del Centre UNESCO de Catalunya o Unescocat, institució creada com a referent de la UNESCO a Catalunya. El 2010 també li va ser atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.
Porta va ser investit doctor ‘honoris causa’ de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2013 a proposta de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. Porta va rebre aquesta distinció per “la voluntat de servei al seu país, el compromís cívic i la tasca de saber esperonar el debat reflexiu davant els reptes de futur”.
També ha presidit altres entitats, com ara la Fundació Enciclopèdia Catalana, la Coordinadora Catalana de Fundacions o la Plataforma Cristianisme Segle XXI, i ha estat membre dels consells editorials del diari Avui i d’Edicions 62.