Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

[MOLT GREU] Un estudi indica que als tres festivals més subvencionats pel Govern la música en català no arriba al 20%

Plataforma per la Llengua lamenta que la situació no ha canviat des del 2018, any de la investigació anterior

|

- Publicitat -

Passa quelcom semblant en les subscripcions de les biblioteques a les revistes, el castellà és majoritari

Publicitat

Un estudi elaborat per Plataforma per la Llengua determina que als tres festivals més subvencionats pel Govern de la Generalitat la música en català no arriba al 20%. El Cruïlla és, segons l’entitat, el festival que rep més diners públics, amb 150.000 euros de subvenció i 305.000 d’ajut reintegrable. Segons l’estudi programa un 15% de música en català. Per darrere, el festival Vida en programa un 19% i el Porta Ferrada un 12%. En els tres casos, presenten les xifres més baixes dels darrers tres anys. Per contra, el Canet Rock ofereix un 86% de música en català. Plataforma per la Llengua lamenta que la situació no ha canviat des del 2018, any de l’última investigació d’aquest estil que havia dut a terme.

El Festival Vida rep, segons l’estudi de l’entitat, 125.158 euros de subvenció i 224.842 reintegrables a retornar. Al Porta Ferrada les quantitats són 118.309 i 121.691 respectivament. I al Canet Rock són 103.236 i 290.602. Tant aquest últim com el Vida estan exempts de reintegrar 45.000 euros cadascun.

L’organització de defensa del català lamenta que el Govern “manté” aquesta situació tot i el context “de desigualtat i de precarietat” que viu el sector de la música en llengua catalana, que competeix amb un mercat on la música en castellà o en anglès té unes condicions “molt més favorables” i un suport d’altres administracions públiques “potencialment molt superior”.

Per a Plataforma per la Llengua és “inadmissible” que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que “forcin” els festivals a incloure més música en català a la programació.

L’estudi s’ha centrat en la línia d’Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions per al 2023 perquè “és de les que disposa d’un pressupost més gran respecte a altres línies d’ajuts a la música”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut