Sant Jordi arriba enguany amb els millors pronòstics del sector del llibre i de la rosa, després de dues edicions marcades per la pandèmia. La Cambra del Llibre ja augurava fa uns dies una jornada “històrica” de retorn a la normalitat en què es podrien superar els 1,9 milions de llibres venuts i els 22 milions facturats pel sector la diada del 2019. Igualment, els floristes confien a vendre al voltant dels 6 milions de roses, les mateixes que el darrer any abans de la crisi del coronavirus. A Barcelona s’estrena una “superilla” literària sense trànsit i la ciutat tindrà 300 parades, un rècord absolut. Només la pluja amenaça de fer la guitza i de moment ha obligat a modificar preventivament algunes ubicacions de parades i actes.
Amb permís de la pluja, s’espera que els carrers de Catalunya tornin a omplir-se massivament aquest Sant Jordi i es recuperi així l’esperit participatiu de la diada. L’any 2020 gairebé no es va celebrar per l’esclat de la pandèmia, i l’any passat va tornar encara tímidament i amb moltes restriccions tant a l’afluència i la mobilitat com al gran clàssic de la diada: les signatures dels autors. (Tot i així, finalment es van vendre 1,3 milions de llibres amb una facturació de 18 milions d’euros, gairebé el 85% del 2019, el darrer any abans de la pandèmia).
Enguany s’imposarà la normalitat prepandèmica i tornaran les cues per aconseguir la signatura d’un autor. De fet, hi haurà un nou rècord de parades a la ciutat de Barcelona, on s’arribarà per primera vegada a les 300, 170 de les quals acolliran signatures. Hi ha contribuït la creació d’una “superilla” literària per reduir el trànsit rodat i esponjar la celebració al centre de la ciutat, amb prop de 200 punts de venda.
Aquest model és una versió augmentada (i sense restriccions als vianants) de l’àrea perimetrada que es va estrenar l’any passat al Passeig de Gràcia, i són diverses les ciutats que el replicaran -o que repetiran-, amb espais propis i diferenciats per als professionals del llibre i la flor. Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida, entre elles.
Una edició “històrica”
Amb aquests ingredients, i amb les ganes del sector i dels lectors de recuperar l’experiència del Sant Jordi prèvia al 2020, llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquesta edició de Sant Jordi serà una de les més massives i rellevants de la història. De fet, la Cambra del Llibre pronostica que enguany pot ser un any de rècord de venda de llibres. Els floristes fan una previsió més modesta, i esperen igualar els 6 milions de roses que es van vendre el 2019.
En qualsevol cas, l’absència de restriccions fa augurar un dia de multituds als carrers. El Gremi de Llibreters de Catalunya no dubtava fa uns dies que aquest seria un Sant Jordi “molt lluït”, amb molta gent i molta mobilitat de Barcelona a la resta del territori, i viceversa, pel fet de caure en dissabte.
100.000 parades de flors i llibres a tot el país
Segons va anunciar dijous el director general de comerç de la Generalitat, Jordi Torrades, al llarg i ample del país hi haurà més de 100.000 parades de flors i de llibres. Pel que fa a les roses, el Gremi de Floristes de Catalunya estima vendre al voltant de 6 milions de roses. A Barcelona calculen que hi haurà 400 floristeries en diferents punts que en vendran.
Un any més, el president del Gremi, Joan Guillen, fa una crida a comprar roses “als professionals” i demana la població que les adquireixin únicament en floristeries i les seves parades al carrer. I és que a Barcelona s’han concedit 3.400 autoritzacions genèriques per vendre roses (molt lluny de les 300 per a parades de llibres). En aquest sentit, Guillen va recordar dijous que el sector necessita vendre per “millorar la situació” que pateixen després de la pandèmia, per l’encariment dels subministres i la guerra a Ucraïna.
La incógnita de la pluja
Amb el que no es comptava aleshores era amb la previsió de pluja, que avui es dona gairebé per descomptada al llarg del dia en molts punts del país. A l’espera de saber l’abast i la dimensió dels ruixats i el seu efecte sobre la diada, el pronòstic ha fet canviar, per exemple, l’emplaçament de les parades de Sant Jordi a Girona, que s’ha traslladat de La Copa i la Devesa al Palau de Fires. A Barcelona, el tradicional esmorzar de Sant Jordi organitzat per l’Ajuntament al Palau de la Virreina, se celebrarà finalment al Saló de Cent del mateix Consistori.
Sant Jordi a Barcelona: una “superilla literària”
Al marge de l’absència de restriccions, l’altra gran novetat enguany és l’esponjament de la mobilitat i la distribució de parades al centre de Barcelona, amb l’anomenada “superilla literària” que tallarà –gairebé- tot el trànsit rodat dins d’un perímetre que tanquen la Diagonal i Gran Via, Balmes i Pau Claris, amb el Passeig de Gràcia com el gran eix comercial.
En aquesta artèria i també en els carrers transversals (menys Aragó i València, on sí que circularan vehicles) s’hi ubicaran les parades professionals de llibreries i floristes. En canvi, Rambla de Catalunya deixarà de ser territori de llibreries i parades de flors, i passarà a ser espai per a les entitats del districte (entre les quals evidentment hi pot haver alguna llibreria).
En total, dins d’aquesta zona perimetrada hi haurà 200 de les 300 parades que enguany es disposaran a Barcelona (un rècord, que supera de llarg les 240 que hi va haver el 2019). Més enllà d’aquesta zona, hi haurà 12 espais professionals més repartits en 7 districtes (com ja ve passant els últims anys): A Ciutat Vella, la Plaça Reial torna a ser protagonista en detriment de la Rambla (enguany ocupada per entitats de Ciutat Vella i només al tram de Canaletes hi haurà parades d’algunes llibreries de la zona), com també el Passeig Lluís Companys. Enllaçant amb aquesta via, el Passeig de Sant Joan aglutinarà tota l’oferta de llibre il·lustrat, còmic i literatura infantil i juvenil, en convivència amb parades i activitats de les entitats del barri.
A la resta de la ciutat, els punts neuràlgics seran a Sant Andreu, Gràcia, Les Corts, Poble Nou i Sarrià. En total, gairebé 300 parades, d les quals 170 amb signatures d’autors i 103 parades dels establiments (en aquest sentit, llibreries i floristes trauran parada davant del seu local també el dia 22, si ho volen).