Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

L’estrena mundial de la ‘Missa de Glòria’ de Pau Casals omple d’emoció l’església parroquial del Vendrell

La Coral Càrmina i l'organista Mercè Sanchís donen vida a l'obra escrita quan el compositor només tenia 15 anys

|

- Publicitat -

La Coral Càrmina, acompanyada per l’organista Mercè Sanchis, ha donat vida a la ‘Missa de Glòria’ de Pau Casals, que ha traspassat la partitura i s’ha estrenat mundialment a l’església parroquial del Vendrell aquest dissabte. La localització no s’ha escollit de forma casual; és en aquest punt on el músic va construir la seva escenografia musical. Casals tan sols tenia 15 anys quan va compondre l’obra, inèdita fins mig segle després de la seva mort. Segons Daniel Mestre, director de la Coral Càrmina, es tracta d’una peça primerenca que denota “una maduresa i intuïció musical fora de mida”. Després d’estrenar-se al Vendrell, no es descarta programar nous concerts a Catalunya per donar a conèixer el vessant compositiu del músic vendrellenc.

Publicitat

 

L’església parroquial del Vendrell s’ha omplert de gom a gom per escoltar en primícia la ‘Missa de Glòria’ en la seva estrena mundial. Es tracta d’un espai amb una vinculació molt estreta amb Casals, ja que tant ell com el seu pare hi van arribar a tocar l’orgue. Aquest dissabte, l’organista Mercè Sanchis ha estat l’encarregada de fer-lo sonar de nou sota la partitura de l’obra fins ara inèdita. El president de l’Associació dels Amics de l’Orgue del Vendrell, Xavier Mercadé, ha recordat com Casals també es va involucrar en la restauració i trasllat de l’instrument, que es va col·locar al fons del cor, on es troba actualment.

 

Tot i ser una obra de joventut escrita, ‘Missa de Glòria’ és un ambiciós projecte amb el qual Casals va deixar entreveure la grandesa i la seva intuïció musical, així com el seu coneixement de les misses catòliques. D’aquesta manera, el compositor i violoncel·lista va utilitzar un llenguatge amb influències pròpies de l’època, amb reminiscències belcantistes especialment en les intervencions solístiques, però també amb la coneixença de la tradició de la retòrica pròpia de les misses corals dels segles XVIII i XIX. Segons Daniel Mestre, director de la Coral Càrmina, es tracta d’una obra on es percep la “monumentalitat i melodisme” del músic, que també va deixar reflectit en obres posteriors.

 

Inèdita fins cinquanta anys després de la mort de Casals

 

L’obra ha restat inèdita fins cinquanta anys més tard de la mort de Casals, una situació que Mestre ha justificat amb la voluntat de resoldre “errors propis d’un adolescent” de la peça original tant en l’escriptura com en el text. “Hem fet una mica de feina de restauradors d’una obra d’art, hem anat polint les notes que no acabaven de funcionar, aquells textos que estaven potser mal col·locats… però el que és l’essència és impressionant i ens sorprèn que no s’hagi fet aquesta feina anteriorment, tot i que ha estat molt oportú recuperar-la en el cinquantè aniversari de la mort del músic”, ha asseverat.

 

La peça, d’una durada aproximada d’uns 40 minuts, s’ha complementat amb la interpretació de les obres ‘O vos omnes’ i tres de les cançons d”El Pessebre’, ‘L’estel’, ‘El plor de l’infant’ i ‘Glòria’. Una proposta on també s’han pogut escoltar els intèrprets solistes Mar Jordano (soprano), Josep Rovira (tenor) i David Guitart (baix).

 

Un cop estrenada, el Cor Càrmina no descarta interpretar la primera obra composta per Casals en altres indrets de Catalunya, tot i que de moment no han concretat localitzacions ni dates. A banda de la versió per a orgue, també es treballa per oferir una versió per a piano

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí