Vista la tèbia i mesella reacció de l’administració catalana acatant la resolució judicial i proclamant que “no es pot deixar d’atendre una sentència” han hagut de ser les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme), les directament afectades per la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer el 25% de les classes en castellà a un grup de P5, qui s’hi hagin posat al davant i han demanat al Departament d’Educació que prengui “les accions necessàries per blindar la immersió lingüística a les escoles catalanes”.
És la principal reclamació d’un manifest que han fet públic a falta de dos dies perquè es comenci a aplicar al centre la imposició del TSJC. Les famílies defensen que la immersió lingüística ha permès que les criatures adquireixin les competències acadèmiques esperades, s’afavoreixi la integració social i cultural i es garanteixi una vida plena en català “després d’anys de marginació i criminalització”.
El grup de famílies entén que els atacs a la immersió “impacten greument en la igualtat d’oportunitats” de l’alumnat i que la “motivació política” de la denúncia de la família que ha dut la immersió lingüística als tribunals té “efectes negatius sobre el projecte pedagògic de l’escola”. A més, consideren que el canvi a mig curs pot provocar un “perjudici en les dinàmiques del grup” i recorden que la llengua castellana ja és “ben present a la vida social escolar”, des de les mateixes aules, com als patis. “En cap cas la defensa de la immersió s’ha d’entendre com un atac envers el castellà i el seu ensenyament”, recita el manifest de les famílies.