Els més de 6.000 volums de la biblioteca del cineasta lleidatà Francesc Betriu, la seva col·lecció de revistes cinematogràfiques i de còmics, tota la documentació relacionada amb les seues pel·lícules i sèries de televisió (guions, material fílmic, entre altres), així com objectes dels decorats, claquetes i fins i tot alguns premis, inclòs el Gaudí d’Honor 2020, han arribat a la Universitat de Lleida (UdL), a la qual el director de cinema, guionista, productor, distribuïdor i crític ha fet donació del seu fons per a la seva catalogació i estudi.
Un dels grans cineastes catalans
Francesc Betriu (Organyà, 1940) és un dels cineastes més importants del cinema català i un dels més rellevants dels últims cinquanta anys a l’Estat. Bona part de les seves pel·lícules i sèries de televisió són adaptacions d’importants d’obres literàries de Mercè Rodoreda, Juan Marsé, Ramon J. Sender, Miguel Delibes o Josep M. de Sagarra, com ara La Plaça del Diamant (1981) o Requiem por un campesino español (1985).
Betriu és una figura essencial per entendre l’Espanya de la dictadura i la transició, així com les relacions entre cinema i literatura, tal com va expressar l’Acadèmia catalana de cinema, que el passat 20 de gener va lliurar-li el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2020 “pel seu ferm compromís social i per la diversitat de la seva producció”.
A més del Gaudí d’Honor 2020, Francesc Betriu ha rebut el Premi Sant Jordi de Cinematografia per la seva trajectòria (2014) i el Premi Jordi Dauder (2017) que atorga la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya.