Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024
Edició 2313

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de novembre del 2024

La setmana del llibre en català: una crida per la llibertat dels presos

Enguany se celebra l'exposició més gran de la història de llibres en català

|

- Publicitat -

Aquest divendres, 7 de setembre, ha arrencat la setmana del llibre en català. La plaça de la Catedral de Barcelona és on s’han instal·lat els 210 expositors, repartits en 62 mòduls. L’esdeveniment girarà entorn de la llibertat de premsa i expressió, així com es té la intenció de guanyar més lectors. Com ha destacat el seu president, Joan Sala, l’alta oferta d’oci digital és un competidor que roba temps als joves per dedicar-se a gaudir de la literatura.

Publicitat

La inauguració de l’esdeveniment ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la consellera de Cultura, Laura Borràs. La consellera ha recordat a totes les persones que l’any passat la van poder acompanyar a l’esdeveniment i que enguany estan a l’exili o a la presó. En un discurs completament paritari en les cites a autors, ha defensat la literatura com a espai de llibertat, alhora que s’ha declarat com a “paradista” i entusiasta de la setmana del llibre. Ada Colau ha reafirmat els valors literaris de Barcelona, defensant el català com a llengua de cohesió social en una societat marcada per les desigualtats pròpies del capitalisme. Per últim ha recordat als presos i exiliats, però en especial la figura de Jordi Cuixart.

De la mateixa manera que els damnificats dels fets d’octubre han estat presents en el discurs, tota la fira sembla dedicada a la seva reivindicació. El cartell dissenyat per Frederic Amat està compost de llaços de color groc. Alhora que aquest diumenge a les 12.45 es durà a terme una acció per la llibertat a les escales de la Catedral de Barcelona.

Presentació del cartell de la 36 Setmana del llibre / flickr

Les activitats pel cap de setmana

Entre les quasi infinites activitats de la Setmana, cal destacar la firma de llibres de Sergi Pàmies, dissabte 8 a les 12.00 hores. L’autor acaba de publicar l’Art de portar gavardina, la seva última novel·la. A la tarda, concretament a les 18.30 hores, podrem gaudir de la presentació del llibre Ha existit mai un feixisme català? Un tema en voga de la majoria de televisions estatals. A les vuit del vespre, Joan Miquel Oliver oferirà un concert en format íntim. Mitja hora després Permagel rebrà el 8è Premi Illa dels Llibres.

El diumenge al matí les famílies podran gaudir de l’activitat “Contes per ser lliures”, organitzada per l’Associació Catalana pels Drets Civils. A les 12.00 hores tindrà lloc la taula rodona “La llibertat d’expressió i el món de la cultura”, amb la participació de Maria Barbal, Toni Galmés, Joan Queralt i moderat per Joan Carreras. A les 19.30 es presentarà el llibre de Bea Talegón: Llibertat d’Excepció amb Abel Azcona, Mireia Boya i Anna Ballbona.

Et pot interessar  Borràs s'acomiada de la presidència de Junts: "Ho deixo per lleialtat i coherència personal i política"

Els llibres de la setmana

La Setmana del llibre en català és l’exposició de literatura catalana més gran del món. I aquest any ha estat molt prolífic. Permagel, Les petites coses, Ciutat princesa. Hi ha tot un catàleg d’on hom pot triar i barrejar, pràcticament infinit. Però cal destacar dos llibres, dels quals no s’ha parlat prou, o potser no se’n parlarà gaire.

Savis, bojos i difunts és la novetat editorial de Males Herbes, el segell de la ciència-ficció catalana ens ofereix una petita joia decadentista. El llibre és un recull de contes del pas del segle XIX al XX. Santiago Rusiñol, Victor Català, Alfons Maseras, són els noms dels autors conjugats en un llibre que s’escapa de la marca editorial, però que ens farà conèixer millor la nostra literatura, mostrant-nos-en una part que de vegades roman oculta. Males Herbes, coneguda pel seu prestigi és un petit segell que s’ha obert pas en la selva del món editorial i ha aconseguit portar al català la prosa de Karel Kapek o Kurt Vonnegut.

Toni Galmés és l’il·lustrador que ha fet possible bona part del nostre imaginari republicà. Ara acaba de publicar un llibre que història els dissenys fets durant el mal anomenat procés i els recull a Una història de la gràfica del Procés. Un llibre que sorprendrà el lector per l’excel·lent documentació i el fet de mostrar-nos una extensa mostra de la iconografia republicana. A més també d’investigar profundament la genealogia dels símbols que utilitza el moviment independentista.

Fins al dia 16 de setembre podrem gaudir de la literatura en català al bell mig de la ciutat de Barcelona. Una cita ineludible per agafar la cartera i mostrar el nostre compromís amb la cultura i la llengua adquirint llibres d’autors que en la seva prosa o vers, embelleixen el nostre llenguatge.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut