Avui la revista Enderrock ha presentat el número especial dels 30 anys, juntament amb tota una sèrie d’accions i activitats per celebrar l’efemèride.
Ha obert l’acte Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat, afirmant que “Enderrock ha fet créixer i ha abraçat la música del nostre país”. Lluís Gendrau, director de Grup Enderrock, ha volgut transmetre un agraïment a totes les persones que han fet possible la revista i ha comparat els 30 anys d’Enderrock amb una cursa de resistència d’alta muntanya, un esport de risc: “La majoria de vegades sumar periodisme i música –fer periodisme musical en aquest país– és com caminar per una corda fluixa, al límit del perill i gairebé sense xarxa de seguretat”.
També han intervingut en l’acte tres artistes que encarnen diferents generacions: Ven’nus (2000), Guineu (que va néixer, com Enderrock, el 1993) i Montse Castellà (1976) que han parlat de la seva relació amb la revista.
Ha tancat l’acte Oriol Duran, Secretari General de Mitjans de Comunicació, que ha volgut remarcar la importància dels subscriptors, els anunciants i els lectors. “Necessitem revistes i vida en català. Que hi hagi publicacions diverses, que tinguem la nostra Rolling Stone en català”.
Enderrock va publicar el seu primer número la Diada de Sant Jordi de 1993, i aquest mes arriba als 30 anys de trajectòria amb 350 edicions mensuals com la capçalera cultural de referència de l’escena musical catalana.
Un número especial de 30 anys
La revista Enderrock 30 anys és una edició especial amb portada i entrevista a l’artista empordanesa Sílvia Pérez Cruz sobre la seva carrera i el nou disc Toda la vida, un día (Sony Music, 2023), juntament amb l’ampli reportatge “El món ens escolta”. El número aborda la projecció de la música catalana al món a través de 30 artistes dels Països Catalans, elaborat amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. La internacionalització de la música catalana passa per diversos estils i analitza l’impacte dels artistes catalans, des de Lluís Llach a Rosalia i Bad Gyal, passant per Peret, La Pegatina, Txarango, Crim o Maria Arnal i Marcel Bagés.
A més, Enderrock ha elaborat per primera vegada un calendari únic i exclusiu amb més de 1000 efemèrides de la música popular catalana, que inclou tant naixements com morts d’artistes destacats, publicacions de discos cabdals o altres esdeveniments de rellevància per a la música del país al llarg dels darrers 60 anys.
La revista també presenta 30 articles d’opinió d’artistes, escriptors i periodistes de diverses generacions sobre l’escena musical catalana. El número doble es completa amb la revista d’actualitat d’aquest mes amb la portada d’Els Amics de les Arts.
Nou disseny multimèdia d’Opisso Studio
La publicació estrena un redisseny que actualitza la identitat editorial per fer-la una revista de referència, fàcilment llegible i que tingui el valor de la transcendència. Les pàgines ofereixen un sistema visual reconeixible, memorable i de fàcil aplicació que l’apropen a una experiència interactiva que permet llegir la revista i escoltar la música dels protagonistes al mateix temps. La voluntat és que ENDERROCK sigui una publicació dinàmica i viva.
El dissenyador gràfic Sergi Opisso, ha afirmat que la nova proposta visual vol que els continguts modelin el disseny i no a l’inrevés. L’estudi ha creat un sistema visual a 10 columnes, que funciona com un puzle i que fa dinàmica la revista.