Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

La Generalitat retirarà aquest any les pintures espanyolistes del Saló de Sant Jordi

|

- Publicitat -

Els murals que decoren el Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat des de la dictadura de Primo de Rivera es retiraran aquest any, segons ha avançat ‘El Punt Avui’ i ha confirmat l’ACN. El projecte es troba a la fase final de licitació de les obres de reforma i adequació dels paraments i sostres. El pressupost total és de 2,4 milions d’euros. Els murals són obra d’una trentena d’artistes i daten del 1926. Es van pintar per emfatitzar l’espanyolitat de Catalunya i vincular-la a la història de l’Estat. Les pintures, elaborades sobre tela, tenen un caràcter bèl·lic i glorifiquen la monarquia. El 2019, el llavors president Quim Torra va constituir una comissió, integrada per especialistes, que en va acordar per unanimitat l’extracció.

Publicitat

Josep Maria Milà i Camps , president de la Diputació de Barcelona, va dur a terme, entre els anys 1925 i 1930, una important remodelació arquitectònica i decorativa de l’antic palau de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquestes obres milionàries, dirigides per l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, fou tenir llest l’edifici per a la celebració de l’Exposició Internacional de 1929, durant la Dictadura de Primo de Rivera. El popular pont neogòtic del carrer del Bisbe, que uneix el palau amb les Cases dels Canonges, residència oficial del President, és un exemple, entre molts, de les nombroses intervencions dutes a terme en aquest edifici medieval i els seus voltants, coneguts des d’aleshores com a Barri Gòtic.

Amb tot, però, el pas de Josep Maria Milà i Camps pel palau serà recordat sempre per la polèmica coberta dels frescos noucentistes que Joaquim Torres i García havia pintat al Saló de Sant Jordi, en temps de la Mancomunitat, per unes pintures de temàtica espanyolista i de qualitat artística força discutible, pintades entre el final del 1926 i el començament del 1927.

Et pot interessar  Salvem Cal Macià denuncia “l’engany” de l’acord anunciat fa un any per a la compra i restauració de la casa de Vallmanya

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí