Aquest any el FeMAP, el Festival de Música Antiga dels Pirineus, arriba a la novena edició. Aquest és l’esdeveniment centrat en la música prèvia al 1750 més gran d’Europa: 53 concerts en diversos municipis repartits entre Catalunya, Andorra i Catalunya Nord amb un total de 21 programes musicals diferents i la participació de més de 200 intèrprets.
La feina feta a l’exili
La principal novetat d’enguany és la presència de Flandes com a país convidat, el que suposarà que gairebé una vintena dels concerts del festival estiguin protagonitzats per músics flamencs amb 7 programes diferents.
La Consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, ha explicat durant la presentació del festival aquest migdia a Barcelona que la presència de Flandes ha estat possible gràcies a la feina del conseller legítim, ara a l’exili, Lluís Puig. L’intercanvi cultural entre les dues nacions sense estat anirà més enllà amb altres activitats, també forjades per la feina de l’exili. Cal recordar que Puig és director del programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional, adscrit al Departament de Cultura. Per aquest motiu, la consellera ha destacat que a través de la cultura també “es pot fer una feina d’internacionalització”.
Una formació internacional creada pel festival
Enguany, es comptarà amb una inauguració de luxe de la mà de l’ Ensemble FlandriaePyrenaei, un encàrrec del FeMAP en col·laboració amb el Centre AMUZ d’Anvers i amb una fusió de músics flamencs i catalans que s’uneixen per interpretar obres de compositors flamencs i catalans del barroc. Aquesta innovadora creació es podrà escoltar el dia 5 de juliol a la Seu d’Urgell, l’endemà a Puigcerdà i finalment el dia 7 a Pesillà de la Ribera, i posteriorment a Anvers el mes de novembre, a més d’altres actuacions que s’estan gestionant.
El programa amb totes les actuacions, així com els packs d’ofertes que combinen concerts amb turisme rural i allotjament, es pot trobar al web del festival.
Treballar per a la cultura en condicions adverses
Mariàngela Vilallonga ha aprofitat la presentació per a explicar que és difícil exercir el càrrec quan “tens uns pressupostos prorrogats des del 2017 i amb tantes incerteses” tot i això ha explicat que es treballa amb “la voluntat per a continuar tot allò que ja està iniciat” i que hi ha “moltes idees i propostes ajornades per quan vinguin temps millors”. Malgrat tot, però, ha explicat que haver deixat totes les seves responsabilitats anteriors (catedràtica de filologia llatina a la Universitat de Girona i la vicepresidenta segona de l’IEC) per fer de consellera de cultura és “un orgull i satisfacció”.
FEMAP SOCIAL
El FeMAP també té el seu costat més social amb un programa que pretén apropar la música a les persones més vulnerables i que tenen més dificultats per accedir a la cultura. S’ofereixen dues propostes socioeducatives i culturals per acostar la música antiga a tres col·lectius amb els quals s’intenta actuar: la gent gran, salut mental i diversitat funcional.