Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

La 36a edició de la Setmana del Llibre arriba a la seva fi

La mostra acaba amb 250 novetats editorials presentades i la participació de més de 350 escriptors

|

- Publicitat -

La Setmana del Llibre en Català ha tancat aquest diumenge la seva 36a edició amb la participació d’un total de 210 expositors, més de 350 escriptors que escriuen i publiquen en català. A més, s’han presentat més de 250 novetats editorials i s’han organitzat 265 actes. Segons el president de la Setmana, Joan Sala, l’edició d’aquest any demostra que aquesta és “una fira de llibres normal de país normal”. “Ja podem afirmar que tenim una fira de llibres professional”, ha assegurat. En col·laboració amb l’Institut Ramon Llull (IRL), en l’edició d’aquest any ha comptat amb la presència de 18 editors i agents literaris de 16 països diferents, que han mantingut 425 reunions amb editors catalans.

Publicitat

Del total de 210 expositors, 190 han estat segells editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdores i 7 institucions. Segons els organitzadors, aquesta és l’edició que ha aixoplugat més concentració i qualitat de títols diferents editats en català. En total, s’han organitzat 265 actes, dels quals 45 s’han adreçat al públic infantil. A més, 87 biblioteques públiques i 10 escolars han pogut ampliar el seu fons gràcies a patrocinadors institucionals i privats. Les xifres de facturació i assistència es faran públiques el pròxim 19 de setembre.

El president de la mostra, Joan Sala ha destacat que “les tres potes de la Setmana, mostra, festival i saló de compravenda de drets, han funcionat d’allò més bé”. En aquest sentit, ha destacat que hi ha hagut “màxima diversitat, novetats i fons, moltíssimes activitats amb gran quantitat de públic i més de 400 reunions entre editors d’aquí i de fora”.

Per a la presidenta d’Editors.cat, Montse Ayats, la Setmana del Llibre en Català és “una clara demostració que la visibilitat de l’edició en català permet arribar a nous lectors”. “Estic segura que tindrem una bona tardor des del punt de vista de les vendes”, ha augurat.

La presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, ha destacat que, més enllà de la fira, la Setmana també és una “festa”: “Deia algú que la Setmana feia molt de goig, que ja era gran, de país normal, amb un model organitzatiu i un emplaçament consolidats, i això es nota”. En aquest sentit, ha garantit el “compromís” i la “complicitat” de les llibreries.

Per la seva banda, el president dl Gremi de Distribuïdors de Catalunya, Marí Romaní, ha valorat l’èxit de públic i veu la fira “plenament” consolidada en contrast amb els “moments durs i difícils” que ha tingut durant la seva història. Des del Gremi d’Editors de Catalunya, el seu president, Patrici Tixis, ha destacat la viabilitat del model, amb bones xifres de públic però “també de vendes”. “Dades que ens confirmen que el model actual és viable i que tenim una fira professional que funciona”, ha afegit.

El president de l’Associació d’Editors de Revistes i Digitals (APPEC), Germà Capdevila, s’ha mostrat satisfet i ha dit que aquest és un esdeveniment de “primer ordre” no només per al sector editorial, sinó “per a la cultura catalana en general”. I la presidenta de Llegir en Català, Núria Iceta, ha destacat que la Setmana del Llibre en Català també “s’ha convertit en una Setmana de la Lectura i això converteix un esdeveniment concret en estratègic”.

Les novetats i els premis

De tota la cua de títols, premis i iniciatives que s’han presentat, a les pàgines de la República hem destacat Savis, bojos i difunts de Les Males Herbes. El llibre explora la literatura decadentista catalana del tombant entre el segle XIX i el XX. Una col·lecció de contes que revifen una part de la literatura catalana amagada. Groc de Toni Galmés és la història de l’art del Procés, una proposta molt interessant per tal de resoldre l’enigma de les arts aplicades a la causa republicana. El catalanisme davant del feixisme (1919-2017) diferents personalitats del món acadèmic reflexionen sobre la ideologia del fascio a Catalunya. Un llibre que es va presentar el dia 8 de setembre, i que hauria de ser de lectura obligada en els temps de reductio ad hitlerum. Per últim, s’ha de celebrar efusivament el premi l’Illa de Llibres a Permagel. La proposta d’Eva Baltasar fa parella amb Les petites coses de Llucia Ramis. Les dues novel·les conjuguen l’estil que marca l’avantguarda de la literatura catalana, en expressar en la mateixa pell experiències sentimentals i estètiques.

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí