Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

Indignació i estupefacció amb la proposta d’Ensenyament per canviar el model educatiu català

Les reaccions a les xarxes, d'Òmnium i ANC, Plataforma per la Llengua, USTEC, el president Torra i el mateix conseller d'Ensenyament

|

- Publicitat -

El passat 23 d’octubre es feia un acte de presentació al Petit Palau de la Música de Barcelona del nou model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya que ha elaborat la conselleria d’Educació, en mans de Josep Bargalló. Es titula “Un model d’educació plurilingüe i intercultural”.

Publicitat

La proposta ha agafat per sorpresa a les entitats culturals i d’ensenyament així com a la ciutadania i als partits. Les reaccions a les xarxes no s’han fet esperar i es comenta que des de presidència s’està intervenint perquè aquesta situació no cremi l’executiu.

Una proposta unilateral?

Davant les reaccions i la sorpresa que ha generat el document que explica amb detall aquest nou model educatiu per a l’escola catalana elaborat per Esquerra, es fa evident que no ha estat una proposta consensuada de manera principal per les principals entitats culturals i d’ensenyament. La República ha contactat amb Òmnium, l’ANC i aquestes entitats han explicat que emetran un comunicat quan analitzin amb detall el text, que no és curt.

D’altra banda el sindicat USTEC, tot i no fer una valoració directa, ha repiulat a les xarxes opinions contundents i molt crítiques amb la proposta. Qui també s’ha posicionat ràpidament i, fins i tot, s’ha reunit d’urgència amb Ensenyament ha estat l’ONG del català, Plataforma per la Llengua, que ha mostrat la seva preocupació pel que es pretén dur a terme i recorda que es tracta d’un document que no ha estat consensuat amb el sector de l’ensenyament.

Es trenca el model la immersió lingüística?

La proposta tal com està elaborada, és oberta a interpretacions i algunes de preocupants pel que fa a la possible dilapidació de l’actual model d’immersió lingüística que té l’educació a Catalunya. Es requereixen aclariments sobre què es pretén fer exactament. A primer cop d’ull, Plataforma per la Llengua ha evidenciat que es tracta “d’un nou model lingüístic” que obre “la possibilitat que el model suposi una disminució de l’ús i la competència lingüística en català” i que, a més, “dóna als centres l’opció a escollir que el castellà i altres llengües siguin vehiculars”.

L’altre punt que fa esgarrifances i que ha preocupat a la Plataforma per la Llengua és que el document assegura que “els contextos en què el castellà no té aquesta força social i no és la primera llengua dels alumnes, caldrà fer un enfocament didàctic proper al que fem servir amb les segones llengües (immersió lingüística en el cas del català)”.

A la reunió d’urgència, la Plataforma per la Llengua ha aconseguit que Ensenyament obri una taula de negociació per modificar el document del nou model lingüístic.

Per què s’abandona un model d’èxit i lloat internacionalment?

El model d’immersió lingüística català, tan criticat per PP i Cs, aprova i amb bona nota les exigències de la Unió Europea: el model de l’escola catalana ha rebut l’aval d’experts comunitaris i eurodiputats i ha estat font d’inspiració per a altres països amb diversitat de llengües com ho són l’Equador o el Paraguai. De fet, és una realitat que la gran majoria dels ciutadans del Principat castellanoparlants no dominarien gens el català sense aquesta immersió quan, a la inversa, els catalanoparlants dominen el castellà perquè hi tenen contacte diàriament.

Una acció de govern que no anava al programa electoral?

El govern català està format per dos partits, JxCat i ERC. Els seus programes electorals de les passades eleccions, centrades bàsicament en el procés i la judicialització i repressió de l’Estat, què deien sobre el sistema educatiu català? JxCat no parlava de modificar-lo i si de millorar i modelar l’escola catalana partint de la Llei d’Educació de Catalunya.

ERC detallava més el seu posicionament al programa electoral sobre l’escola catalana. Assegurava que s’havia de fer “Un Pacte Nacional per a l’Educació” per a bastir “un projecte educatiu de país, millorant el finançament i la inversió, com un dels pilars fonamentals de la República catalana i de progrés de tota la ciutadania”. Però el més cridaner de tot és que afegia que “caldrà treballar amb una clara voluntat de consens” perquè l’educació “ha de deixar de ser un camp de confrontació per passar a ser un projecte de futur que cal construir amb l’esforç de tothom”.

Quina ha de ser la relació del català amb la República?

És claríssim que aquesta proposta d’ERC s’emmarca en els preceptes que s’imaginen una República on el castellà seria llengua oficial com el català. Val a dir que és un debat obert i que genera controvèrsia. El jutge Santiago Vidal defensava una proposta intermèdia com que el català ha de ser l’única llengua oficial però s’ha de reconèixer al castellà amb un “règim especial” que el diferenciï de la resta de llengües estrangeres. També hi ha el manifest Koiné, entre els seus signants hi ha la consellera d’Educació, Laura Borràs, on hi ha “la voluntat d’articular la llengua catalana com a eix integrador de la nostra ciutadania en un marc d’assumpció pública del multilingüisme com a riquesa individual i social, amb totes les mesures necessàries per a garantir que tothom se senti reconegut i inclòs en la construcció d’un país normal, també pel que fa a la llengua”. La posició més bel·ligerant és la que defensa, simplement, una única oficialitat, la del català.

Què diu el conseller Bargalló?

El conseller d’Educació ha estat entrevistat a Vilaweb i ha explicat que “el document fa quatre anys que s’està elaborant per tècnics i professionals” i ell “se l’ha trobat fet”. Assegura que la llei d’Educació no es toca, que la immersió lingüística segueix i que les hores del castellà no s’incrementen. Malgrat tot, l’entrevista és confusa, ja que assegura que el que es pretén amb el document és adaptar l’educació a “la societat catalana que ja no és bilingüe i, sense fer cap pas enrere, adaptar l’ensenyament a aquesta nova realitat plurilingüe que fa quaranta anys no existia”.

Què diu el president Torra?

Els membres del Govern han fumat la pipa de la pau aquest vespre. Així, lluny de mostrar discrepàncies en públic, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut tancar la polèmica proposta trencant una llança en favor de la immersió lingüística a les escoles assegurant que “l’Escola Catalana és un projecte d’èxit i futur que ens cohesiona i en ell va inclòs el model de normalització lingüística”. “M’agradaria deixar molt clar que la normalització lingüística no es toca” perquè “és un compromís d’aquest Govern”, ha afirmat el president Torra durant l’acte d’inauguració del curs de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que s’ha celebrat aquesta tarda a Barcelona.

Les xarxes treuen fum

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut