La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, ha demanat revisar a fons i reforçar l’ús del català dins del sector cultural i audiovisual de Catalunya pel “paper integrador de la llengua per naturalesa”. Ho ha defensat aquest dilluns a l’acte a Barcelona ‘Més cultura, més audiovisual, més català’ al costat de la titular de Presidència, Laura Vilagrà, en el qual també han intervingut l’escriptor i periodista Màrius Serra i el president de Catalunya Sí, Enric Marín.
Tal com va fer divendres passat en una compareixença en el Parlament, Garriga ha reafirmat el compromís del departament amb impulsar un Pacte Nacional per la Llengua, i ha demanat que es dugui a terme amb la “màxima implicació” d’administracions i suport dels agents culturals catalans. Respecte al sector audiovisual, ha lamentat “la fugida de talent a Madrid, on hi ha plataformes i condicions”, però ha dit que confia que el projecte del ‘hub’ audiovisual a Terrassa (Barcelona) es converteixi en un centre de referència del sud d’Europa, que sigui tractor d’altres activitats econòmiques i tingui una important dimensió lingüística.
Per això, ha reiterat el seu compromís d’aconseguir el 2% del pressupost de la Generalitat destinat a Cultura en els propers tres anys, cosa que permetrà passar dels 300 milions actuals a uns 600 milions al final de la legislatura per poder “reforçar la musculatura del departament i l’activitat cultural” de Catalunya. Per la seva banda, Vilagrà ha assegurat que fomentar l’ús del català comportarà oportunitats i fortaleses i que, per a això, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha de ser “punta de llança per al reforç del català, l’entreteniment de qualitat i l’impuls de l’audiovisual”. La consellera, que ha advocat per blindar la informació veraç i per lluitar contra la desinformació i les ‘fake news’, ha defensat que la CCCMA és, segons ella, “dels mitjans més neutrals malgrat el que es pugui dir” pel que fa a ideologia i continguts.