Montserrat celebra aquest dissabte el dia de la seva Mare de Déu i centenars de turistes han aprofitat l’ocasió per visitar el Monestir. Tot i que no s’han registrat cues per accedir a la basílica, ja que l’entrada és amb reserva prèvia, el pàrquing ha estat pràcticament ple tot el matí, i les places hoteleres del recinte registren plena ocupació. La previsió de pluja no ha fet enrere els visitants i, de fet, molts dels consultats han destacat que la boira li dona “un encant” a la muntanya. És el cas de la Maria Carme Masquef, de Reus. Per a qui avui és un dia molt especial: celebra el seu aniversari i, a més, li van posar Montserrat de tercer nom. Entre els visitants, molts turistes estrangers.
“Per a mi Montserrat és un símbol, però també soc creient i m’agrada venir aquí”. L’Enriqueta Sedó és una de les turistes que aquest dissabte ha visitat Montserrat. S’acaba de jubilar i és la primera vegada que pot venir per la festivitat de la Mare de Déu, tot i que admet que aquest lloc la té “encisada”. “I especialment avui, que la boira fa el lloc més especial”, subratlla
Hi està d’acord la Maryam Khalilova. És d’Azerbaidjan i ha vingut a passar uns dies a Barcelona amb un grup d’amigues. “Volíem visitar alguna cosa fora de la ciutat i vam optar per venir a Montserrat: el lloc és espectacular”, subratlla. Sap que avui és un dia especial i admet que té moltes ganes d’accedir a la Basílica per poder “respirar encara més tot aquest ambient tan místic”.
La celebració de la Mare de Déu de Montserrat va començar aquest divendres amb la tradicional Vetlla de Santa Maria, presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives. Aquest dissabte, a les onze, s’ha celebrat la missa, que ha estat presidida pel cardenal de Barcelona, Joan Josep Omella. Un cop finalitzada, s’ha fet una audició de sardanes amb la Cobla Triomfal d’Igualada.
Molts dels visitants han portat flors com a ofrena a la Mare de Déu, en un dia on el museu del recinte té entrada lliure. Així, els turistes han pogut visitar l’exposició permanent, i les mostres temporals que s’han inaugurat recentment: ‘Laus Deo’, d’Antón Lamazares; i ‘Donacions 2012-2022’, comissariada per Sílvia Múñoz i Santi Barjau.
El nom de Montserrat, a la baixa
Moltes de les persones que han visitat aquest dijous el cambril de la Verge es diuen Montserrat. De fet, va ser el nom femení més posat durant més de 20 anys, entre el 1960 i el 1979, quan encapçalava els rànquings, i el segon deu anys abans, del 1950 al 1959, però a partir dels anys 80 va començar a caure de forma ininterrompuda fins ara que ocupa una posició poc destacada.