Els museus de Catalunya celebren virtualment el Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza des del 1977 el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) cada 18 de maig. Les activitats tindran lloc del 16 al 18 de maig mentre que l’activitat destinada al sector professional, el 19 i 20 de maig. El tret de sortida anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, el proper disssabte 16 de maig amb una intervenció i posteriorment amb un recorregut per la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). Els museus catalans i el Departament de Cultura impulsaran una vintena de visites virtuals guiades, 75 càpsules audiovisuals sobre la riquesa patrimonial i converses entre professionals.
Apropar els museus a cada casa
Com ha explicat el Departament de Cultura en un comunicat, el DIM 2020, a Catalunya, se centra en el moment excepcional global de confinament durant el qual els museus tenen les portes tancades. Enguany, davant la covid-19 i el confinament, organitzacions i institucions museístiques se sumen a la celebració virtual del DIM per “apropar els museus a les cases de la ciutadania”. En aquest context, des del Departament de Cultura es dona un suport excepcional a la celebració d’aquest esdeveniment internacional, impulsant “una campanya i la realització d’unes iniciatives conjuntes pels museus catalans, en coordinació i col·laboració amb els equipaments museístics, les xarxes de museus, les administracions titulars i gestores de museus”.
Visites guiades virtuals i píndoles audiovisuals
En total s’han impulsat 20 visites virtuals guiades que es realitzaran en directe a través del canal Youtube de patrimoni.gencat. Tindran una durada d’uns 20 minuts aproximadament i aniran a càrrec de directors de museus, educadores, conservadors, comissaris d’exposicions, etc.
La iniciativa Finestres obertes en línia aplega 75 museus d’arreu del país que s’han gravat amb els seus propis mitjans, la majoria dispositius mòbils, per mostrar un tast de la riquesa patrimonial de les col·leccions museístiques i de la tasca dels professionals que hi treballen. A través de píndoles audiovisuals d’una durada aproximada de 5 minuts, el personal dels museus, artistes, guies d’empreses especialitzades i educadors, entre altres, obren les finestres dels museus per explicar històries i convidar la ciutadania a fer cultura i visitar-los quan tornin a obrir les portes.
També en llenguatge de signes i subtitulades
Així mateix, s’han pres mesures d’accessibilitat adreçades a la comunitat sorda, tan signant com oralista. Les visites virtuals s’oferiran en Llengua de Signes Catalana (LSC) i les càpsules de vídeo se subtitularan. En ambdós casos, a càrrec d’intèrprets i professionals de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).