Els editors europeus, a través de la Federació d’Editors Europeus (Federation of European Publishers FEP), han llançat una crida a les institucions europees perquè adoptin mesures que contribueixin a reduir l’impacte que l’actual crisi tindrà sobre el sector. A través d’una carta enviada pel president de la FEP, Rudy Vanschoonbeek, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen i a d’altres càrrecs de europeus, ha fet una crida urgent per reclamar l’ajuda d’Europa al sector de el llibre. “L’impacte de l’actual crisi en la indústria cultural no té precedents i és més greu que en altres sectors econòmics per una raó molt simple: la cultura es basa en les relacions socials en llibreries, cinemes, teatres, museus. Les mesures dutes a terme per tal de limitar la propagació de l’epidèmia consisteixen essencialment en reduir aquestes relacions. La indústria editorial es veu greument afectada per la crisi sanitària i necessitarà una sèrie de mesures de suport per a sostenir un sector tan pròsper capaç de contribuir a l’economia i la societat en general “, expliquen.
Els editors europeus recorden que, tot i les greus dificultats financeres i logístiques, estan donant suport a la societat “amb moltes iniciatives durant la crisi, com ara les editorials que promouen campanyes de lectura a casa i donen suport a les llibreries o nombroses editorials educatives que donen suport als col·legis amb els seus continguts digitals i plataformes didàctiques “, entre altres.
Ajuda real i urgent
Davant l’actual situació, els editors europeus demanen una ajuda real i urgent. “Demanem a tots els Estats Membres que donin suport als seus autors, editors i llibreters amb una sèrie de mesures. Però la Unió Europea també té un paper que exercir. És essencial actuar amb rapidesa: l’efecte de la crisi és immediat, ja que les fonts d’ingressos i el flux de caixa s’han aturat de manera sobtada, el que implica una greu escassetat de liquiditat per al sector. El nostre sector necessita tant mesures immediates, amb càrrec a el pressupost actual de la Unió Europea, com a mesures a mig termini per permetre que la indústria reprengui la seva activitat una vegada que la situació canviï “.