La Conselleria de Cultura de la Generalitat ha anunciat aquest dijous que la setmana vinent rebrà una altra entrega de documentació privada dels papers de Salamanca, tant de persones físiques com jurídiques, que es va confiscar durant la Guerra Civil. En un comunicat, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha assenyalat: “És un acte de justícia aconseguit amb l’esforç i la perseverança de moltes persones i entitats. Arriba tard i encara queda camí per recórrer, però estem més prop de restituir la història nacional, civil i humana del nostre país”.
La Generalitat ha explicat que és una entrega exclusiva de documentació privada i es compon de 26 fons documentals (vuit d’entitats, nou de particulars i empreses i 10 de partits i sindicats) i 68 agrupacions documentals de menys entitat que en total corresponen a un volum de 25.602 imatges digitals. Es tracta de documentació de persones físiques i jurídiques, de les quals algunes ja havien rebut transferències anteriors, com la CNT, la UGT, l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica de Catalunya (AUS), el Socors Vermell Internacional, la Solidaritat Internacional Antifeixista de Catalunya, la Companyia de Jesús, Antoni Aymat Mareca i del conseller de Salut entre 1931 i 1932 Josep Jové i Saroca.
També inclou més receptors com professionals, sindicats i cooperatives com l’Associació de Professionals de Faquins Bastaixos del Peix, el Sindicat Agrícola de Balaguer, la Cooperativa de Tintorers de Robes Usades de Reus i la Societat de Picapedres de Tarragona, entre d’altres.
Entre la documentació d’entitats socials i polítiques figura la del Centre Israelita Agudad Ahim de Barcelona, el Casino Foment Rapitenc i la Joventut Cultural i Recreativa de Rosselló; d’entitats assistencials i religioses com la Confraria del Cordó i el convent de Santa Maria de Jesús de Reus, i d’empreses com la Compañía General de Minas y Sondeos, la Societat Anònima Mixta i de la delegació a Barcelona de la Distribuidora Ibérica de Publicaciones.
També rebrà documentació de famílies com els Amell Pretell i personals, que correspon a 38 persones, entre les quals destaca la d’un dels referents de l’anarcosindicalisme, Ángel Pestaña Núñez. Un cop es rebi la documentació, la Generalitat, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), durà a terme les feines per identificar, localitzar i informar els titulars. Amb aquesta entrega, ha assenyalat la Generalitat, es dona continuïtat a la tasca que va començar a partir de les sis entregues anteriors del Ministeri de Cultura entre el 2008 i el 2014: la Generalitat ha tornat als titulars més del 95% de la documentació lliurada.