Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025
Edició 2373

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 23 de gener del 2025

Allau d’ERTOs al sector de la cultura

|

- Publicitat -

Els principals equipaments culturals del país han presentat Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) atesa la difícil situació econòmica que viu el país a causa de la crisi del COVID-19.

Publicitat

Equipaments com el Palau de la Música, la Fundació Joan Miró, la Sala Beckett o La Pedrera s’ha vist obligats a acollir-se a aquests expedients “per causa de força major”. La Fundació Miró, amb un ERTO que afecta els seus 57 treballadors, ha lamentat que “aquesta és, malauradament, l’única via possible per superar una situació conjuntural provocada per la crisi de la covid-19”. En el cas específic de la Joan Miró, la Fundació no compensarà el 30% del sou que no cobreix la prestació d’atur en aquests casos, i alguns dels treballadors de les àrees de comunicació, manteniment i seguretat es podran reincorporar a la feina per dur a terme tasques “indispensables”. La Fundació va tancar portes el divendres 13 de març obligada per les mesures de confinament i des d’aleshores estudiava les mesures de caràcter temporal per pal·liar la falta d’ingressos.

La Pedrera i el Palau de la Música

Per la seva part, La Fundació Catalunya La Pedrera ha presenta un ERTO per a 150 treballadors d’atenció al públic dels seus equipaments. Es tracta dels empleats de La Pedrera, el Món Sant Benet, el Món Natura Delta i el Món Natura Pirineus, que estan tancats des de fa dies per la crisi del coronavirus. La mesura busca que no tingui hi hagi “cap afectació econòmica per als empleats” i, per això, l’entitat complementarà els imports que no quedin coberts per la prestació econòmica pública derivada de l’expedient.

Pel que fa a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha presentat un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació “per causa de força major” a conseqüència de la crisi del coronavirus. L’expedient afecta 106 treballadors i els responsables de la institució asseguren que és “l’única via possible” per superar la situació. El Palau està tancat des del divendres 13 de març, fet que “ha reduït a zero” els ingressos per visites guiades, lloguers d’espais i entrades de concerts, que suposen “el 71% del pressupost total del Palau”.

A banda de l’ERTO, la Fundació anuncia “altres mesures per contenir la despesa”, com ara negociar o suspendre els contractes de diversos serveis i la cerca de noves dates per incorporar a l’agenda concerts suspesos.

Mentre duri l’ERTO, i segons les necessitats de la Fundació, “es podrà desafectar, i per tant reincorporar a la feina pel temps necessari”, el personal que calgui per fer tasques que es considerin indispensables, com el manteniment de les plataformes digitals o la publicació de la nova temporada. Un cop acabi l’ERTO, la Fundació “garantirà la incorporació” de tots els treballadors “amb les mateixes condicions, jornada i antiguitat” i “sense aplicar cap acomiadament per aquesta causa de força major.

El sector teatral

D’altres empreses del sector teatral també han presentat un ERTO, com el Grup Focus, que afecta a 330 treballadors vinculats directament a l’activitat dels seus teatres i grup empresarial. Pel que fa a la Sala Beckett, aplica des del 14 de març un ERTO als seus 18 treballadors, mentre que manté ajornada sine die la seva programació.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí