Josep Maria Espinàs ens va deixar ahir a l’edat de 95 anys. Autor polifacètic, se l’ha conegut com a cantant dins del col·lectiu d’Els Setze Jutges, també com a periodista i articulista des de l’Avui i el Periódico, com a entrevistador a TV3 i, fins i tot, com a coautor de la lletra del “Cant del Barça”. És clar que, si una cosa va ser Espinàs, és escriptor. Les novel·les, els retrats, els reculls d’articles o la narrativa breu són alguns dels gèneres que va tocar. No podem oblidar, però, la cèlebre sèrie de llibres de viatges a peu
Viatge al Priorat – 1962
Aquest va ser un dels primers llibres sèrie de llibres de viatges a peu. De fet, va ser el segon. Els tres primers llibres d’aquesta sèrie tenien com a títol “Viatge a…”. No és fins a partir del tercer que comencen a dir-se “A peu per…”. En total en va acabar publicant una vintena, caminant territoris tan diversos com Galícia, el Matarranya, el País Basc, l’Alt Maestrat, Andalusia, la Llitera o l’Alt Camp. De la coberta en sorprèn la fotografia, amb una imatge d’abandonament de la Cartoixa d’Scala Dei que contrasta amb el seu estat actual. D’aquest títol en surt, per exemple, la definició de la Vilella Baixa com “la petita Nova York del Priorat”, una descripció inspirada pels llargaruts edificis construïts aprofitant el desnivell de l’orografia. Segons ell mateix va escriure a la solapa del llibre “el Viatge al Priorat que teniu a les mans no és altra cosa que la crònica d’una caminada, no un estudi sobre una comarca que pugui o hagi de ser actualitzat”.
El teu nom és Olga – 1986
Aquest llibre tracta la seva relació amb la seva filla Olga, afectada de síndrome de Down. “Vols que et digui una cosa, Olga? Ara, quan fem coses junts, quan passegem pel carrer, o anem a casa d’algú, o dinem en un restaurant, gairebé mai no hi penso que som una família especial. Ni quan et miro. Segurament he après a mirar-te com tu vols ser mirada”, hi escriu Espinàs. Se n’ha arribat a publicar més de 36 edicions. Josep M. Espinàs explica com és la seva filla Olga, que té la síndrome de Down, i ho fa amb aquella sensibilitat profunda, gens sentimental, que és capaç d’harmonitzar l’afecte amb la lucidesa i la serenitat. I amb el llenguatge tan net i comunicatiu d’aquest escriptor.
Una vida articulada – 2013
Com ja hem explicat, una de les facetes d’Espinàs va ser la d’articulista. Les seves publicacions al diari Avui van ser recollides en 6 volums publicats entre 1977 i 1987. Aquest títol és una selecció dels articles publicats per Josep Maria Espinàs durant 36 anys.
Combat de nit – 1959
Novel·la que la història de Pep Martí, un conductor de camions de gran tonatge que, en companyia del seu ajudant, l’Eusebi, fa trajectes entre Barcelona i Valladolid. Escrita en present d’indicatiu i amb diàlegs realistes, sense narrador omnipresent, amb silencis i elipsis que comprometen la ubicació, així com la identificació temporal dels personatges. La idea de la lluita per la vida, en la foscor de la nit, reflectida en el títol de la novel·la, el cert desarrelament dels protagonistes conformen la història, una obra escrita en ple existencialisme. Miguel Delibes la va considerar una novel·la reportatge comparable a les de Hemingway. Salvador Espriu la va equiparar, «per la seva consistència», a les obres d’Antoine de Saint-Exupéry i de Georges Simenon.
El nen de la plaça Ballot – 1988
Es tracta d’un llibre de memòries infantils i adolescents que fa referència a la plaça Ballot d’Argentona. És una obra d’imatges viscudes, un singular àlbum de sensacions que amb el temps han guanyat força i emoció. L’interès de la visió que el mateix Espinàs ofereix sobre els primers anys de la seva vida no pot fer passar per alt l’extraordinària qualitat literària d’El nen de la plaça Ballot. Una prosa en la qual l’aparent senzillesa és un refinament de l’ofici, i on la riquesa d’observacions i de matisos està treballada amb un estil que equilibra admirablement el lirisme i la precisió descriptiva.