El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va obrir les portes l’any 1994 de la ma de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat. Vint i cinc anys després, l’equipament xifra en 9,4 els milions de persones que l’han visitat, gairebé la meitat dels quals són assistents a alguna de les 170 exposicions programades, i la resta, públic de les conferències (2000), cicles de conferències (200), festivals, actuacions, concerts o projeccions (900) que ha acollit o organitzat el CCCB. Per celebrar l’efemèride l’equipament organitza aquest cap de setmana dues jornades de portes obertes a l’exposició ‘Stanley Kubrick’ i a l’Arxiu Xcèntric, així com actuacions musicals, projeccions i una festa familiar, tot gratuït.
La commemoració dels 25 anys del CCCB se celebrarà aquest cap de setmana 23 i 24 de febrer amb múltiples activitats gratuïtes i lliure accés a l’exposició dedicada a Stanley Kubrick i a l’Arxiu Xcèntric, que presenta ‘Llampecs de bellesa’, (25 títols seleccionats per Cloe Masotta).
Aquest dissabte a la tarda tindrà lloc també una competició entre equips d’estudiants universitaris per debatre sobre el sentit de les fronteres al segle XXI. Al vespre serà el torn de la música, amb concerts i DJ al Hall de l’equipament.
Diumenge es repetiran les portes obertes a l’exposició i l’Arxiu Excèntric, i el programa d’activitats s’amplia amb projeccions matinals de films d’animació a l’Auditori CCCB (entre els quals ‘Temps de Caritat’, sobre l’antigaa Casa de la Caritat de Barcelona, actual edifici del CCCB), un matí de “festa familiar” conduïda per Bruno Sokolowicz, una mostra de dansa urbana i també actuacions de la Musical’s Choir i la Raval’s Band, totes dues de l’Escola de Músics i JPC del Raval.
25 anys en xifres
9,4 milions de persones han passat, des del 24 de febrer 1994 i fins avui per les 170 exposicions i milers de conferències, debats i festivals organitzats o amb seu al CCCB. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) va néixer fa 25 anys en un moment en què es començava a implantar la xarxa d’equipaments culturals públics de la ciutat. “El 2019, el CCCB vol respondre a aquest nou entorn i a les inquietuds de les noves generacions a partir del llegat de la seva història”, proclama l’equipament a les portes de la celebració del seu primer quart de segle. “Amb aquest cap de setmana de portes obertes volem celebrar aquesta trajectòria compartida i mirar amb energia cap al futur amb públics, amics i col·laboradors”.
Tot i néixer l’any 1994, el CCCB es comença a concebre el 1989, quan el Consorci format per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona en va aprovar la creació en el marc d’un projecte de rehabilitació del barri del Raval i dels seus edificis històrics, amb la intenció d’ubicar un complex de cultura contemporània a l’antiga Casa de Caritat.
Les obres de construcció, encarregades als arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, amb la col·laboració d’Eduard Mercader, van començar el 1991 i el CCCB s’inaugurà oficialment el 24 de febrer del 1994 sota la direcció de Josep Ramoneda, que va estar al capdavant del Centre des que es va crear, el 1989, fins al 2011. A continuació, van ocupar aquest càrrec Marçal Sintes (2011-2014) i Vicenç Villatoro (2014-2018). Des de l’1 d’octubre de 2018, la directora del centre és Judit Carrera.
El recinte de l’antiga Casa de Caritat comprenia un enorme entramat d’edificis bastits en èpoques diferents, que havia arribat a allotjar més de dues mil persones. Actualment el CCCB n’ocupa l’estructura original de tres ales disposades en forma d’U al voltant d’un gran pati central, el Pati de les Dones, i l’edifici de l’antic teatre de la Casa de Caritat, situat a l’actual plaça de Joan Coromines.
El 2011 el CCCB va incorporar un nou edifici, el Teatre CCCB, l’antic teatre de la Casa de Caritat, rehabilitat pels arquitectes Elías Torres i Martínez Lapeña. Amb el Teatre, el CCCB va guanyar capacitat i prestacions tècniques: L’espai compta amb la Sala Teatre, una sala polivalent amb capacitat per a 500 espectadors, i la Sala Raval, amb un aforament de 170 persones.
Kubrick acapara totes les mirades
Centenars de persones s’han acostat aquest dissabte al matí al CCCB per visitar l’exposició que aquests dies acull sobre Stanley Kubrick, molts d’ells ja sabien que aquest cap de setmana se celebra el 25è aniversari del museu i que l’entrada és gratuïta. És el cas de Julien Wintenberger, un jove francès que divendres va saber que el museu feia jornada de portes obertes aquest cap de setmana. Wintenberger explica que a ell i als seus amics els ha “agradat molt venir a descobrir” Kubrick perquè “és un cineasta molt famós i té moltes pel·lícules” que els agraden molt.
La Cristina Castanyar també ha visitat la mostra del cineasta aprofitant que “avui estan de celebració” al CCCB. L’Enric Martínez explica que “han baixat a Barcelona” perquè divendres van “veure a TV3 que feien portes obertes”. “Com que estem jubilats i estem lliures, hem vingut a veure aquest museu perquè no el coneixíem”, comenta. L’Olivia Michaud ha vingut amb una amiga a veure Kubrick “aprofitant que és gratuït”. “Sóc fan d’aquest director i m’agrada molt el cinema, és el que estudio i fa temps que volia veure l’exposició”, explica la jove tot detallant que actualment viu a París.