Els advocats Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas han defensat aquest dilluns davant el Tribunal Suprem (TS) l’aplicabilitat de la llei d’amnistia a Carles Puigdemont. En una vista pública celebrada davant la sala d’apel·lacions de l’alt tribunal, Boye ha remarcat que el Suprem “no és competent” per decidir sobre la norma, ja que ni Puigdemont, ni Toni Comín ni Lluís Puig estan en el seu àmbit de decisió. “La competència rau al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”, ha argumentat en una sessió on la Fiscalia ha demanat que s’apliqui l’amnistia a l’expresident. “Només cal saber llegir per entendre que la llei orgànica 1/24 és plenament aplicable al supòsit que ens ocupa”, ha asseverat per la seva part Alonso-Cuevillas.
Pel que fa al debat sobre si els delictes de malversació que s’imputen als líders de l’1-O entren dins del radi d’aplicació de l’amnistia, Alonso-Cuevillas ha dit que no n’hi ha dubte. “Qualsevol ciutadà espanyol és plenament conscient que ideològicament, agradi o disgusti, aquesta llei està pensada per a aquest supòsit. A partir d’aquí, qualsevol interpretació que intenti apartar-se del que clarament i manifestament ordena la llei no és sinó un intent d’imposar la pròpia voluntat o si es vol la pròpia ideologia per sobre del mandat del legislador. I això es tradueix a dictar una resolució arbitrària, una resolució injusta”, ha avisat.
Boye, per la seva part, ha exposat que ja s’han fet al Suprem quatre interpretacions diferents sobre el que és el delicte de malversació en el cas del procés. “Aquesta causa es va obrir el 2017 i mai en vuit anys, mai, el magistrat instructor o la sala van considerar que hi hagués una afectació als interessos financers de la Unió Europea”, ha agregat.
De fet, ha recordat que la justícia espanyola mai va elevar el cas a un organisme europeu, de manera que també constatat que els organismes comunitaris mai es van veure danyats per l’1-O. Per Boye, fer una “nova interpretació” sobre el delicte de malversació vulneraria el principi de seguretat jurídica i la “prohibició d’arbitrarietat”. “No hi ha interessos de la UE afectats”, ha reblat.
La fiscalia demana aplicar l’amnistia
La posició dels advocats de les defenses se suma a la posició de la Fiscalia, que també ha demanat aplicar la llei d’amnistia a Carles Puigdemont en considerar que l’expresident no va tenir un enriquiment personal pel seu paper a l’1-O. Així ho ha dit la fiscal Ángeles Sánchez Conde a la vista celebrada al Tribunal Suprem per revisar la decisió del jutge Pablo Llarena de no aplicar la llei a diversos dirigents del procés.
“Qualsevol persona que sàpiga llegir les normes i conegui els fets d’aquesta causa sap que cauen dins de l’àmbit objectiu i temporal de la llei de l’amnistia”, ha afirmat. Segons ha apuntat, la idea que volien enriquir-se “xoca frontalment” amb el fet que patirien “extenses” penes de presó i haurien de reintegrar “quantitats superiors als que havien sortit de les arques públiques”.