Edició 2462

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 22 de abril del 2025
Edició 2462

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 22 de abril del 2025

Memòria personal i justícia històrica

Salvador Sabrià fa un viatge personal a la recerca del seu avi, desaparagut durant la Guerra Civil

|

- Publicitat -

Salvador Sabrià és un periodista de llarga trajectòria en el món del periodisme, sobretot al Diari de Barcelona, Catalunya Ràdio, Avui i El Periódico de Catalunya, on ha transcorregut bona part de la seva carrera professional. La darrera edició dels Premis Bertrana va reconèixer Sabrià amb el premi Carles Rahola per l’assaig L’escriptori de la Seu, una recerca històrica i periodística resseguint la trajectòria de l’avi de l’autor, desaparegut amb els fets violents del 1936.

Publicitat

Salvador Sabrià s’endinsa en un episodi dramàtic ocorregut durant la revolució anarquista de 1936 a la Seu d’Urgell, quan el 10 d’octubre vint-i-tres persones van ser afusellades al cementiri de la ciutat. Quan es van exhumar les restes, un any més tard, es va descobrir que hi faltava un dels cossos: el del seu avi, Jaume Sabrià Roca. Aquesta desaparició esdevé el punt de partida d’una recerca profunda i reveladora.

L’autor teixeix un relat que no és només històric, sinó també personal. La seva indagació es basa en documents oficials, testimonis i records familiars per reconstruir no tan sols els fets ocorreguts l’octubre de 1936, sinó també la vida a la Seu d’Urgell durant aquells anys convulsos. Aquesta aproximació ens trasllada a les tensions del moment, la por que es vivia a la ciutat i la dificultat de conviure amb la desaparició d’un familiar sense explicacions oficials.

A més de ser una crònica històrica, L’escriptori de la Seu és també un llibre sobre la memòria i la seva importància en la construcció de la identitat. La investigació de Sabrià posa de manifest la necessitat de preservar el passat i fer justícia a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola, moltes de les quals han estat oblidades per la història oficial. L’autor reflexiona sobre com el silenci imposat durant dècades ha afectat les famílies de les víctimes i com la recerca de la veritat pot esdevenir un acte de reparació històrica.

L’escriptori de la Seu destaca tant per la seva qualitat literària com per la seva contribució a la recuperació de la memòria històrica. Sabrià posa en relleu com les petites històries particulars, sovint oblidades, són una peça fonamental de la gran història oficial que sovint oblida les persones que d’alguna manera o altre en van ser protagonistes. Amb una prosa acurada i una investigació meticulosa, gairebé detectivesca, Salvador Sabrià ens ofereix un testimoni profundament humà i necessari per comprendre el passat recent del nostre país.

L’escriptori de la Seu. La recerca de l’avi desaparegut el 36. Salvador Sabrià. Pòrtic Edicions. Barcelona, 2024. 234 pàgines. 19,90 €

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí