Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2162

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

Rull respecta la decisió d’Illa i Puigdemont si no volen presentar-se ara a la investidura i apunta a un acte equivalent

El president de la cambra aposta per reformar el reglament perquè els exiliats tinguin "màxima cobertura jurídica"

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Josep Rull, respectarà la decisió del líder del PSC, Salvador Illa, i del de Junts, Carles Puigdemont, si no volen presentar-se a la investidura dimarts que ve. “Jo no puc forçar ningú a presentar candidatura”, ha dit en una entrevista a RTVE. En aquest sentit, ha apuntat que fer un “acte equivalent” és una opció perquè hi ha un precedent. Tot i així, no ho ha volgut donar per fet ja que vol ser “respectuós” amb la ronda de consultes que comença avui amb els líders dels partit. Pel que fa al vot dels diputats exiliats, Carles Puigdemont i Lluís Puig, Rull ha explicat que ha demanat criteri a la secretaria general del Parlament sobre una eventual modificació del reglament per buscar la “màxima cobertura jurídica”.

Publicitat

Rull compareixerà dimecres a la tarda, entre les 16h i les 17h, per explicar la seva decisió final després d’escoltar els dirigents dels partits amb representació al Parlament. En cas que no hi hagi cap candidat disposat a sotmetre’s ara al debat d’investidura, Rull ha apuntat que el que es coneix com a “acte equivalent” seria un mecanisme per activar el compte enrere de dos mesos. Aquest dilluns, Illa ja ha anunciat que demanarà a Rull més temps per buscar un pacte “progressista” i, en els últims dies, des de Junts han defensat que és el líder del PSC qui s’ha de sotmetre primer a la investidura. Tot plegat, enmig de les incògnites sobre l’aplicació de la recent llei d’amnistia que poden condicionar el retorn de Puigdemont al Parlament en un debat d’investidura.

El president de la cambra catalana ha subratllat que si ara ni Illa ni Puigdemont volen presentar-se a la investidura hi ha “marge” en els pròxims dos mesos. I, en aquest sentit, ha afegit que el “rellevant” és que la setmana que ve comenci el compte enrere. Així doncs, el termini per investir president de la Generalitat s’exhauriria el 25 d’agost i, si no hi ha cap acord, es convocarien automàticament eleccions.

Rull ha explicat que en la ronda de consultes que comença avui ponderarà diversos elements: la voluntat de presentar-se com a candidat a la presidència de la Generalitat, acreditar quins suports té cadascú i tenir en compte el número de diputats de cada formació. El president de la cambra ha dit que vol ser “extraordinàriament respectuós i prudent” perquè al llarg de les reunions “poden sortir alguns conceptes que ara poden passar inadvertits”.

El que té clar Rull és que com a president del Parlament no pot obligar ningú a posar sobre la taula la seva investidura i que la seva funció és de “llevadora” per ajudar que es pugui dur a terme un naixement, ha dit en referència a un nou Govern.

Et pot interessar  Pimec convida Puigdemont als Premis Pimes el pròxim 25 de juny

Trobades amb els diputats a l’exili

Rull ha explicat que en els pròxims dies es traslladarà fora de Catalunya per reunir-se presencialment amb els diputats exiliats. Així doncs, dijous anirà a Brussel·les a veure el diputat de Junts Carles Puigdemont, divendres viatjarà fins a Ginebra per trobar-se amb el diputat d’ERC Ruben Wagensberg i diumenge serà a Prats de Molló per visitar el diputat de Junts Lluís Puig.

Pel que fa al vot de Puigdemont i Puig, que està en qüestió per decisions judicials, Rull ha explicat que ja ha demanat “criteri” a la secretaria general del Parlament amb la voluntat de fer una eventual reforma del reglament. Es tracta, segons ha dit, de dotar-se de les “màximes eines possibles” perquè puguin exercir en plenitud els seus drets com a diputats. “Prioritzaré això amb totes les conseqüències. Buscaré tots els mecanismes per reforçar l’exercici d’aquests drets, és la meva obligació. Vull obeir els ciutadans de Catalunya”, ha afegit.

Preguntat per les conseqüències que podria tenir aquesta actitud, Rull ha respost que no té vocació de màrtir però que vol ser “molt coherent” amb els seus ideals i compromisos.

Qüestiona que es negociï el finançament singular només amb ERC

Rull ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també depèn de Junts a Madrid i que, per tant, no pot ignorar aquesta equació. El president del Parlament defensa que un tema estratègic com el finançament necessita consensos “sòlids i amplis” i que no s’ha d’emmarcar en una negociació que pot ser de “recorregut curt”, en referència a la presidència de la Generalitat. I és que ERC ha posat com a condició d’una eventual investidura d’Illa un sistema de finançament singular per a Catalunya que suposi recaptar tots els impostos i sortir del règim comú.

“Sánchez no depèn d’un partit sinó de més d’un i no és un element menor. En el moment que s’agafa un únic interlocutor i, en el marc d’aquesta investidura, grinyola. Com a mínim és maldestra”, ha argumentat.

Veu inacceptable les despeses d’Ignacio Garriga carregades al grup parlamentari

Rull creu que no és acceptable que el president de Vox al Parlament en la passada legislatura, Ignacio Garriga, hagi carregat despeses personals al seu grup parlamentari. El president del Parlament però vol ser “respectuós amb el procediment intern” abans de de decidir si aquesta actitud ha de tenir conseqüències. En aquest sentit, ha explicat que es parlarà d’aquesta qüestió en el marc de la Mesa. Un informe de l’Oïdora de Comptes del Parlament confirma que Garriga va carregar despeses personals al compte de Vox de la cambra com la quota de l’AMPA dels seus fills, serveis de perruqueria o tiquets de restauració com ara Glovo.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut