Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

Rull no proposa cap candidat a la investidura i convoca l’acte equivalent per activar el compte enrere de dos mesos

El ple d'investidura se celebrarà el 25 d'agost i, en cas que cap candidat superi la votació, es convocaran automàticament eleccions el 13 d'octubre

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Josep Rull, que des d’ahir ha mantingut trobades amb tots els grups parlamentaris per tal d’abordar el ple d’investidura del pròxim dimecres, 26 de juny, finalment ha decidit no proposar cap candidat i, en canvi, ha optat per convocar l'”acte equivalent” en forma ple específic. Durant la ronda de consultes feta entre dimarts i dimecres, tant el PSC com Junts han traslladat que els seus respectius candidats –Salvador Illa i Carles Puigdemont– tenen intenció de presentar-se a la investidura, però també han demanat més temps per negociar els suports.

Publicitat

La convocatòria del ple d’investidura posa en marxa el compte enrere perquè els dos candidats negociïn i sumin els suports necessaris per tal de superar la votació. Així, els partits tindran fins al 25 d’agost, data en què se celebrarà el ple d’investidura del president de la Generalitat. En cas que cap candidat obtingui els suports i, per tant, no superi la votació, es convocaran automàticament eleccions el 13 d’octubre. Rull ha confiat en la “capacitat de construir consensos” dels grups per evitar la repetició.

Així, el president del Parlament dictarà dimecres que ve la resolució que posa en marxa els terminis estatutaris, fins al 26 d’agost. Posteriorment, se celebrarà un ple específic, amb un sol punt de l’ordre del dia, durant la qual els quals els grups podran intervenir durant un temps màxim de 5 minuts cadascun per a posicionar-se. Un dia abans, el dimarts, Rull ha convocat una reunió de la Junta de Portaveus per a fixar el debat. Concretament, la resolució que dictarà Rull i llegirà davant del ple “constatarà que no li ha estat possible proposar al ple de la cambra un candidat per ser investit president o presidenta de la Generalitat” i “donarà compte d’aquesta circumstància a l’efecte de l’inici del còmput de dos mesos”.

Et pot interessar  Illa demanarà més temps per a negociar la investidura amb ERC i Comuns

El president de la cambra catalana ha constatat que, un cop feta la ronda de consultes, “cap candidat ha mostrat la voluntat de sotmetre’s a una investidura en els 10 primers dies”. No obstant això, ha afegit, tant el PSC com Junts sí que li han “expressat la voluntat de proposar un candidat a la investidura en el transcurs dels dos pròxims mesos i explorar les possibilitats d’arribar a acords”.

“Els dos mesos que determina l’Estatut fineixen el pròxim dia 26 d’agost. Serà fins al 26 d’agost que hi haurà possibilitat d’articular i construir aquestes majories”, ha assegurat Josep Rull, que s’ha mostrat “convençut” que “aquesta capacitat de construir consensos, ponts i diàleg farà possible que hi hagi aquest debat”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut