Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024
Edició 2122

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de maig del 2024

Puigdemont rebutja una repetició electoral o exercir de cap de l’oposició mentre crida a refer la unitat independentista

Reitera que els vots a Junts no serviran per investir Illa i insta ERC a fer el mateix

|

- Publicitat -

El president a l’exili i candidat de Junts a les eleccions del 12-M, Carles Puigdemont, s’ha mostrat molt clar sobre el que espera dels pròxims comicis: aconseguir reprendre el fil del 2017, però en cap cas contempla una repetició electoral o exercir de cap de l’oposició, segons ha afirmat ell mateix durant la roda de premsa de l’ACN d’aquest dijous. Tot i les crides a refer la unitat independentista, el candidat de Junts ha erigit el seu projecte com l’únic capaç d'”oferir al país una fórmula de govern que el tregui de l’atzucac on es troba”; a la vegada, també ha aprofitat per carregar contra ERC i els seus acords previs amb el PSC i el PSOE. 

Puigdemont ha rebutjat frontalment una repetició electoral, assegurant que seria “una mala notícia per la ciutadania i la democràcia”. El líder de Junts ha assegurat que, es donin els resultats que es donin, el seu projecte “no contempla un escenari de repetició electoral”, i que des de Junts tenen “l’obligació i la responsabilitat d’oferir al país una fórmula de govern que el tregui de l’atzucac on es troba i doni als ciutadans la tranquil·litat que el país està en bones mans i el govern té la fortalesa per tirar endavant els seus projectes”.

Publicitat

“Estem veient com s’ha governat el país amb un grup parlamentari de 33 diputats, crec que som capaços d’eixamplar molt més el suport que pugui tenir el Govern de Catalunya i tirar endavant els projectes importants que tenim al davant en una situació de certa emergència nacional” ha afirmat. Així i tot, ha admès que no pot fer-se “responsable del que facin els altres”, i ha avançat que repetiria com a cap de llista de Junts+ en cas que es doni aquest escenari.

Preguntat sobre la possibilitat que Junts explori “altres fórmules” en cas que la majoria independentista depengui del suport de la formació d’extrema dreta Aliança Catalana, Puigdemont s’ha mostrat contundent: “Venim per liderar un govern independentista, no contemplo cap acord amb cap força que no estigui compromesa. En un escenari de no majoria absoluta, tenim més opcions d’assolir la presidència en segona votació que no pas el candidat socialista. Per arribar aquí no cal pactar amb ningú més que amb els qui nosaltres confiem fer govern“.

Et pot interessar  Marta Rovira anuncia que no es presentarà a la reelecció com a secretària general d'ERC però liderarà la decisió sobre el vot a Illa

Assegura que els vots de Junts no serviran per investir Illa i demana “claredat”· a ERC

En ser preguntat sobre la proposta de Salvador Illa d’interlocutar per formar un govern fort i estable, Puigdemont s’ha mostrat sorprès i ha assegurat que aquesta proposta encara no li ha arribat. Tanmateix, ha titllat de “curiós” que aquesta proposta “vingui d’una persona que fins ara no ha volgut saber res de nosaltres, de mi en particular, i que l’última vegada que va dir que estiguéssim tranquils era la vigília del seu acord amb el PP per treure l’alcaldia de Barcelona a Xavier Trias. “El PSC ha dit que no a tantes coses (l’amnistia, el finançament…) que, igual que passa amb el PSOE, no ens en refiem” ha dit.

“La credibilitat que ens mereix Illa en aquests termes és 0. Illa ja té un acord amb els comuns, amb el món de Sumar, dels Podemos i tot això, i comptarà suposo amb el suport d’ERC per fer un govern d’esquerres catalanes i espanyoles” ha etzibat. “Hauria de dir què ha pactat amb aquests grups per ser president” ha afegit.

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha demanat “claredat” a Pere Aragonès sobre les seves possibles aliances després de les eleccions del 12-M. “Els vots d’ERC serviran per a fer president el delegat del PSOE a Catalunya? Els nostres segur que no”, ha assegurat el candidat de Junts+. També, sobre les declaracions del candidat republicà que acusaven els dirigents de Junts de les retallades dutes a terme sota el govern de Mas, Puigdemont ha replicat que és “curiós” que l”‘autor material” d’aquelles retallades, l’exconseller Andreu Mas-Colell, “fos el padrí de la presentació del candidat d’ERC en aquestes eleccions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut