Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024
Edició 2123

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de maig del 2024

Puigdemont condiciona un govern de coalició amb ERC al “compromís” de fer “un front comú a Madrid”

|

- Publicitat -

Carles Puigdemont posa una condició en cas que pugui formar un govern de coalició després del 12-M: els partits que hi entrin “s’han de comprometre a fer un front comú a Madrid”. El cap de llista de Junts+ ha presentat aquest divendres a Argelers les seves propostes econòmiques, en un acte sense preguntes amb els números 2 i 3, Anna Navarro i Josep Rull. I ha denunciat com Madrid s’ha convertit en un “forat negre”, que Catalunya pateix un dèficit fiscal “insuportable” i que “els catalans hem de deixar de pagar les rebaixes d’impostos de la senyora Ayuso”. Per això, ha insistit que no aprovaran uns pressupostos de l’Estat si no es reverteix la situació i també la modificació de la LOFCA perquè Catalunya recapti el 100% dels impostos.

El candidat de Junts+ a les eleccions del 12-M ha lamentat que, en aquests moments, els catalans “paguen una gran part del pressupost de la Comunitat de Madrid” a conseqüència del dèficit fiscal, que ha xifrat en 22.000 milions d’euros anuals. “S’ha engreixat de forma artificial l’economia de Madrid davant la catalana”, ha denunciat. També ha denunciat que l’Estat “es miri el teixit empresarial des de la llotja del Bernabéu”, amb el focus en les grans empreses. Ha contraposat que ell s’ho mira “des de Montilivi”, posant èmfasi en les petites i mitjanes empreses i els autònoms.

Publicitat

Davant d’això, Puigdemont ha reclamat que l’independentisme vagi plegat a Madrid per revertir la situació. “En cas de govern de coalició, tots els partits que el conformin s’han de comprometre a un front comú a Madrid”, ha defensat Carles Puigdemont, que ha afegit: “Perquè, si anem junts a Madrid, la nostra fortalesa es multiplica”.

La candidatura de Junts+ planteja dues propostes estrella en aquest sentit. La primera, condicionar els pressupostos de l’Estat a una modificació de la LOFCA per a introduir-hi una clàusula d’excepció perquè Catalunya “gestioni el 100% de tots els tributs que paguen” els catalans. En segon lloc, establir un mecanisme legal per a cancel·lar el deute amb l’Estat a compte d’inversions no executades.

Més enllà d’aquestes qüestions, Puigdemont ha proposat crear dues macroconselleries econòmiques dins del Govern: una d’Economia, Hisenda, Fiscalitat i Infraestructures; i una altra d’Empresa, Recerca, Treball i Universitats “per fer un canvi de model econòmic”. També ha plantejat

Rebaixar la fiscalitat

Durant la compareixença, el cap de cartell de Junts+ ha insistit en el “forat negre” que suposa la Comunitat de Madrid, que llastra la competitivitat de l’economia catalana, “Els catalans hem de deixar de pagar les rebaixes d’impostos de la senyora Ayuso”, ha criticat Puigdemont. “No és just que, per a ser capaços de defensar allò que és nostre davant del govern de l’Estat, els catalans hagin de pagar més”.

Justament en l’àmbit de la fiscalitat, Carles Puigdemont s’ha compromès a revisar en els seus primers 100 dies com a president tots els impostos que paguen els catalans, incloent-hi rebaixes i supressions. “Els diners s’han d’anar a buscar a les butxaques adequades, les de l’Estat”, ha justificat. El seu programa recull, entre altres, la supressió de l’impost de successions entre pares i fills.

En la mateixa línia, el número 3 de Junts+, Josep Rull, ha denunciat una pressió fiscal “molt per sobre d’altres territoris de l’Estat” i que és conseqüència del dèficit fiscal i del dèficit d’inversions de l’Estat. Per això, ha defensat la necessitat d’abaixar impostos i “anar a buscar els recursos on són, en el dèficit fiscal”.

Navarro: “Una situació que ens fa perdre oportunitats”

Per la seva banda, la número 2 de la candidatura, l’empresària Anna Navarro, ha assegurat que Catalunya va ser “un dels motors d’Europa” però que la situació avui “ens fa perdre oportunitats”. En aquest sentit, Navarro ha advertit que, si no es reverteix, “d’aquí a uns anys el nostre sistema de protecció social no podrà atendre de manera efectiva els nostres ciutadans”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut