Edició 2256

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de setembre del 2024
Edició 2256

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 28 de setembre del 2024

PSOE i PP es reuneixen amb Jourová a Brussel·les per tancar la reforma del Poder Judicial

Les dues formacions podrien anunciar en breu la renovació del Consell General del Poder Judicial

|

- Publicitat -

El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, es reuniran a les 16.30 h a Brussel·les amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Véra Jourová, per tancar un acord sobre la reforma del Poder Judicial. La reunió, a iniciativa de Jourová, té lloc a cinc dies vista de la fi del termini que va fixar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per a una renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que actua amb el mandat caducat des de fa més de cinc anys. Bolaños atendrà els mitjans a partir de les 17.30 h.

Publicitat

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha afirmat que hi ha hagut “contactes i avenços” amb el PP, i el govern espanyol assisteix a la reunió “amb la millor disposició” per “desbloquejar la renovació del CGPJ”.

La vicepresidenta de la Comissió Europea Vera Jourová ha assumit la mediació de les negociacions després que el comissari de justícia, Didier Reynders, s’agafés una excedència per optar a la secretaria general del Consell d’Europa.

El possible acord arriba després que la Sala de Govern del Tribunal Suprem aprovés aquest dilluns un acord on demanava als grups que aprovin sense més dilació una renovació del CGPJ que ha de permetre que aquest òrgan pugui tornar a fer nomenaments discrecionals.

Tot plegat després que el 12 de juny el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar un ultimàtum al PP per fer viable aquesta renovació. En cas contrari, va advertir en una entrevista a TVE, l’executiu impulsarà una reforma legal per desbloquejar-lo.

Et pot interessar  Isabel Perelló, nova presidenta del CGPJ i del Suprem en el marc de la renovació

Fins ara el PP ha fet descarrilar tots els intents de dur a terme la renovació dels vocals del CGPJ, que respon encara a la majoria absoluta de Mariano Rajoy. En aquests més de 2.000 dies, els populars han trencat les negociacions adduint els pactes del PSOE amb Podem, primer, amb els independentistes catalans, després, o per la llei d’amnistia, entre altres.

Els populars han reclamat una reforma del Poder Judicial que permeti que els jutges tinguin més marge per elegir els membres del CGPJ, en detriment del sistema actual que deixa l’elecció dels vocals en mans del Congrés i el Senat.

L’executiu espanyol va amenaçar d’impulsar una reforma que reduís les majories necessàries al Congrés per nomenar els vocals, amb la possibilitat de passar de les tres cinquenes parts de la cambra -fet que li dona la clau al PP- a una majoria absoluta, 176 vots.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut