Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Òmnium reclama autocrítica, redefinir estratègies i “deixar de mirar enrere”: “No som al 2017, sinó al 2024”

Antich alerta que cal aturar "la lluita fratricida" i "la venda de fum" per "sortir de la paràlisi i l'estancament"

|

- Publicitat -

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat “autocrítica” a l’independentisme i “redefinir estratègies” perquè, segons creu, si no no es podrà “avançar col·lectivament”. Així s’ha expressat durant l’acte organitzat per l’entitat amb motiu de la Diada, que ha reunit representants de tots els partits polítics i entitats independentistes. Durant la seva intervenció, Antich ha defensat “sortir de la paràlisi i l’estancament”, i per fer-ho creu que cal aturar “la lluita fratricida i els retrets”. A més, ha fet una crida a “deixar de mirar enrere” perquè “ja no som al 2017, sinó al 2024”. El dirigent de l’entitat també ha rebutjat que es “vengui fum” i ha subratllat que “no hi ha solucions simples a problemes complexos”.

Publicitat

Durant la seva intervenció Antich ha subratllat que Òmnium no vol “alimentar el desànim, el catastrofisme, la nostàlgia i l’autocomplaença” i ha demanat “autocrítica” i “no renunciar a l’autoexigència i el rigor”.

El president de l’entitat ha apuntat que la Diada d’enguany ha de servir perquè l’independentisme “es retrobi”, coincidint en un moment en què s’ha perdut tant el Govern de la Generalitat com la majoria al Parlament. De totes maneres, Antich ha recordat que el país “va més enllà del Govern i de les institucions”.

Pel que fa als partits, el dirigent d’Òmnium els ha demanat que “aprofitin l’oportunitat” que creu que tenen als seus respectius congressos. “Han d’aprofitar per fer la inajornable reflexió que els força a fer els resultats de les eleccions. Han d’analitzar què no s’ha fet bé, redefinir les estratègies, avaluar les maneres de fer i pensar en l’endemà dels congressos”, ha dit.

D’altra banda, Antich ha remarcat que “no hi haurà normalitat democràtica” fins que no s’abordi el conflicte polític i ha recriminat a l’Estat que es negui a acceptar el “consens” pel dret a l’autodeterminació.

Et pot interessar  El PSC demana contribuir a la cohesió social per la Diada i situa la llengua i la cultura com a elements vertebradors

Aliança Catalana, fora del projecte d’Òmnium

D’altra banda, Antich ha afirmat que al projecte que Òmnium defensa no s’hi compta l’extrema dreta d’Aliança Catalana. “Cap complicitat amb els discursos d’odi, les posicions etnicistes, xenòfobes, racistes i nacionalpopulistes, portin la bandera que portin. Sempre ens hi trobaran de cara, l’odi a la diferència i la pobresa no té lloc al nostre projecte de país”, ha sentenciat.

L’acte reuneix partits i entitats independentistes

L’acte d’Òmnium ha aplegat representants de tots els partits i entitats independentistes en un moment de desunió estratègica dins del moviment. Per part de Junts, hi han assistit la presidenta i el secretari general del partit, Laura Borràs i Jordi Turull, així com el portaveu, Josep Rius, i el president del grup parlamentari, Albert Batet.

D’ERC hi han participat el secretari general adjunt d’Estratègia d’ERC, Juli Fernàndez, i la secretària general adjunta, Marta Vilalta; mentre que per part de la CUP hi ha estat present la diputada Laure Vega. Pel que fa a l’ANC, hi havia el president de l’entitat, Lluís Llach. A més, a l’acte també hi ha assistit representants dels Comuns, com el diputat Andrés García Berrio; i dels sindicats CCOO, UGT i Intersindical-CSC.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut