Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024
Edició 2163

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 27 de juny del 2024

Mas Guix calma els ànims de les comunitats emprenyades i insisteix que la proposta de finançament singular és “extensiva” a tothom

Mas Guix apunta al model d'Alemanya, que és similar al proposat pel Govern, i assenyala que "l'estat alemany no està en risc de ruptura ni d'implosió"

|

- Publicitat -

La consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, ha afirmat que la proposta de finançament singular del Govern és “extensiva” a la resta de comunitats autònomes que vulguin fer la recaptació de tots els seus tributs. La consellera ha insistit que és una proposta “tècnicament factible, internacionalment comparable i jurídicament factible”. Pel que fa a la comparativa internacional, Mas Guix s’ha fixat en Alemanya on hi ha un model similar al proposat pel Govern. “L’estat alemany no està en risc de ruptura ni d’implosió”, ha subratllat. També ha assenyalat que el finançament singular per Catalunya “no ha de suposar cap impacte negatiu per la resta de comunitats autònomes, en tot cas un mínim aprimament de l’administració central”.

Publicitat

En un debat organitzat per Acció Catalana i Nació Digital, la consellera ha tornat a defensar la proposta de finançament singular en plenes negociacions per la investidura del nou president de la Generalitat, on la carpeta del finançament està sobre la taula. Mas guix creu que “les possibilitats hi són” i ho ha comparat amb la condonació del FLA o el traspàs de Rodalies. “És un repte important, hem de desdramatitzar la qüestió i explicar arreu que hi ha una viabilitat econòmica, jurídica i política”, ha manifestat. La republicana ha apuntat a “una majoria equiparable a la investidura de Sánchez” per votar per majoria a favor de les tres lleis que caldria modificar.

Mas Guix ha plantejat com a exemple que l’Estat posi sobre la taula 25.000.000.000 d’euros i que Catalunya “obtingui la sobirania fiscal”, la recaptació d’impostos. “Amb això podríem quantificar una aportació que respectés l’ordinalitat i set comunitats autònomes hi sortirien guanyant”, ha valorat. La consellera ha presentat el seu model davant l’actual que considera “injust, arbitrari i profundament opac”. “No sabem on van el 50% dels impostos que recapta l’Estat a Catalunya”, ha reblat.

El consorci, una “cortina de fum”

La màxima responsable del Departament d’Economia també s’ha referit al consorci tributari que defensa el PSC i que recull l’Estatut. “El consorci no és el model, és un instrument”, ha repetit en diverses ocasions. Un consorci sense recaptació, no ens serveix, pot ser contraproduent”, ha advertit assenyalant que “certs tecnicismes poden ser una cortina de fum”.

Et pot interessar  Puigdemont, contundent contra Sánchez: l'acusa de fer "xantatge" amb el "finançament singular" només per investir Illa

La consellera ha acabat reclamant que a la societat catalana i el teixit econòmic que “no donin per bo” l’actual dèficit financer. En el debat ha coincidit amb l’exconseller d’economia, Andreu Mas-Colell, i l’exconseller d’Empresa i Treball, Ramon Tremosa, que han coincidit en aquesta reclamació i han manifestat que el model d’avui en dia és poc “transparent”.

Tremosa i Mas-Colell insisteixen en l’agència tributària

Els dos exconsellers han insistit en la necessitat de tenir una agència tributària pròpia. “Sense agència tributària no ens en sortirem. Necessitem augmentar els recursos de la Generalitat”, ha assenyalat Tremosa mentre ha dit que la negociació hauria de servir per “reduir” els diners que marxen a l’Estat. El de Junts ha aprofitat l’acte per reclamar la publicació de les balances fiscals.

Sobre el consorci, Tremosa creu que el PSOE ja té una proposta preparada i ha demanat que la facin pública “més aviat que tard” per poder-la estudiar i negociar. En canvi, Mas-Colell ha asseverat que Catalunya “no té prou força” per reformar el sistema de finançament. “Hi haurà millores”, ha afirmat, però ja ha advertit que “alguns en diran pedaços”. Tot i que després ha reconegut que ara hi ha una “finestra d’oportunitat”.

Campuzano demana implicació a Junts

Finalment, el conseller en funcions de Drets Socials, Carles Campuzano, i responsable d’Acció Catalana, ha ressaltat que la millora del finançament és la “pedra angular” d’aquesta legislatura, i ha demanat la implicació de Junts en les negociacions.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut